Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TEMin selvitys Kulmunin viestintäkonsultoinnista venyy – "Uusia asioita ilmennyt"

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) sisäisen tarkastuksen valmistuminen Katri Kulmunin (kesk.) viestintäkonsultoinnista venyy. TEMin sisäisen tarkastuksen ja auditoinnin johtaja Antti Joensuu sanoo STT:lle, että esille on noussut uusia asioita ja asianomaisilta tahoilta halutaan nyt saada vastineet.

Alun perin tarkastuksen piti valmistua jo keskiviikkona, mutta nyt valmistuminen saattaa venyä juhannuksen jälkeiseen aikaan, sillä vastineaikaa on ensi torstaihin asti. Tarkastuksessa selvitetään myös TEMin omaa toimintaa.

– Ensi viikon torstai on ehdoton takaraja saada nämä vastineet. Todennäköisesti nämä saadaan hyvissä ajoin ennen sitä. Jos saamme vastineet ennen ensi viikon torstaita, saamme sen (tarkastuksen) julkaisuun juuri ja juuri ennen juhannusta, Joensuu sanoo.

Joensuu ei avaa sitä, mitä uusia asioita on ilmennyt ja keiltä vastineita halutaan. TEM on jo aiemmin pyytänyt Kulmunilta ja viestintätoimisto Tekiriltä selvitystä muun muassa viestintävalmennuksen sisällöistä ja ajoituksista. Joensuun mukaan nämä selvitykset ovat jo ministeriöön tulleet.

Ministeriö ei kuitenkaan julkaise Kulmunin ja Tekirin antamia selvityksiä ennen kuin koko selvitys on valmis.

– Ne ovat kytköksissä näihin kesken oleviin asioihin. Paketti ei ole osittain julkaistavissa, vaan kaikki julkaistaan kerralla, Joensuu perustelee.

Julkisuuslain mukaan viranomaiselle asian käsittelyä varten tai muuten sen toimialaan tai tehtäviin kuuluvassa asiassa toimitettu asiakirja tulee julkiseksi, kun viranomainen on sen saanut, jollei asiakirjan julkisuudesta taikka salassapidosta tai muusta tietojen saantia koskevasta rajoituksesta julkisuuslaissa tai muussa laissa säädetä.

STT pyysi TEMiltä vielä torstaina lisäperusteluita sille, ettei Tekirin ja Kulmunin selvityksiä luovuteta. TEM kertoi palaavansa asiaan perjantaina.

TEM selvittää myös omaa toimintaansa

TEM kertoi tiistaina selvittävänsä myös omaa toimintaansa ministerin eroon johtaneessa viestintäkoulutusjupakassa. Selvityksessä on ministeriön hankintaprosessi. Sisäisessä tarkastuksessa selvitetään asian valmisteluun, sopimustekstin sisältöön ja sen laatimiseen liittyviä asioita sekä sitä, miten laskutus viestintätoimisto Tekirin kanssa on syntynyt.

Ministeriö muun muassa selvittää, onko toiminta ollut yhteensopivaa valtioneuvoston suorahankintoihin liittyvien ohjeistusten kanssa.

Myös valtiovarainministeriö aikoo pyytää Kulmunilta ja Tekiriltä selvitystä valmennuksen sisällöstä sekä ministeriön maksamien laskujen perusteista.

Myös erityisavustaja Jääskeläisen sähköpostiketju syynissä

TEMin selvityksessä tarkastellaan myös vuorovaikutusta viestintätoimisto Tekirin kanssa. Osana tätä on julkisuudessakin ollut sähköpostiketju, josta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti .

Iltalehti uutisoi viime viikon perjantaina, että ministerin eroon johtaneen viestintävalmennuksen tilaus lähti TEMissä liikkeelle erityisavustaja Kari Jääskeläisen sähköpostiviestistä.

Jääskeläinen ilmoitti 5. elokuuta 2019 TEMin virkamiehille, että silloinen elinkeinoministeri Kulmuni halusi itselleen "kunnollisen viestintäkoulutuksen", jonka toteuttajaksi he halusivat Tekirin.

Virkamiehet pitivät koulutuksen hankintaa Tekiriltä ongelmallisena, koska TEMillä oli puitesopimus viestintäpalveluista kahden muun yrityksen kanssa. Kulmunin erityisavustaja Jääskeläinen piti kuitenkin tiukasti kiinni ministerin toiveesta.

Perusteltiin "erityisillä tarpeilla"

TEMin hallitusneuvos Kari Klemm keksi ratkaisuksi mallin, jossa tilaus toteutettaisiin "yhteistyössä viestinnän kanssa" ja sitä perusteltaisiin ministerin aloituksella tehtävässään sekä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella ja muilla "erityisillä tarpeilla".

Sähköpostiketjussa mukana oli myös TEMin viestintäjohtaja Mikko Koivumaa.

Kulmuni erosi perjantaina valtiovarainministerin paikalta. Kulmunin kohtaloksi koitui Tekirin viestintävalmennus, josta kertynyt 56 000 euron lasku maksatettiin työ- ja elinkeinoministeriöllä sekä valtiovarainministeriöllä. Koulutukset näyttävät tukeneen myös hänen ehdokkuuttaan keskustan puheenjohtajaksi ja sen jälkeen puheenjohtajan tehtävää.

--

Uutista korjattu 12.6.2020 kello 13.29: Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, TEMistä kerrottiin torstaina, että Tekiriä ja Kulmunia koskevien selvitysten luovuttamatta jättämistä koskeviin lisäperusteluihin palataan perjantaina. Ilmoitus tuli kello 17 jälkeen.