Siperian öljyvuotoa tutkiva komitea on ottanut kiinni lämpövoimalan johtajan ja kaksi insinööriä

Venäläistutkijat ovat ottaneet kiinni kolme ihmistä Siperian mittavan öljyvuodon vuoksi.

Onnettomuutta tutkiva komitea kertoi tänään ottaneensa kiinni öljyvuotoon yhdistetyn lämpövoimalan johtajan ja kaksi insinööriä, joiden epäillään rikkoneen ympäristönsuojelusäännöksiä. Jos kiinni otettuja vastaan nostetaan syyte, he voivat saada jopa viiden vuoden vankilatuomion.

Lämpövoimalan öljysäiliöstä Norilskin länsipuolella valui toissa viikolla 15 000 tonnia dieselöljyä Ambarnaja-jokeen ja 6 000 tonnia maaperään. Öljysäiliöt omistaa välillisesti Norilsk Nickel -kaivosjätti.

Komitean mukaan öljysäiliö olisi vaatinut mittavia korjauksia jo toissa vuodesta lähtien, mutta epäillyt olivat jatkaneet sen käyttämistä turvallisuusmääräyksiä rikkoen. Tutkijoiden lausunnon mukaan onnettomuus tapahtui rikkomuksen seurauksena.

"Kiinniottaminen kohtuuttoman ankara toimi"

Tiistaina toimitetuissa asiakirjoissa kerrotaan, että öljysäiliö oli Norilsk Nickelin mukaan rakennettu vuonna 1985 ja sitä oli korjattu vuosina 2017 ja 2018. Tämän jälkeen öljysäiliölle on yhtiön mukaan tehty turvallisuustarkastus.

Kaivosyhtiön viestintäosasto välitti uutistoimisto Ria Novostille viestin yhtiön varapääjohtajalta Nikolai Utkinilta, jonka mukaan yhtiö pitää voimalan henkilökunnan jäsenten kiinniottamista kohtuuttoman ankarana toimena.

Utkinin mukaan kiinni otetut ovat tehneet yhteistyötä viranomaisten kanssa ja heistä olisi paljon enemmän hyötyä paikan päällä siivousoperaation apuna.

Paikallisviranomaisten mukaan öljy on päässyt etenemään Pjasino-järveen. Ympäristöjärjestö Greenpeacen Venäjän osaston edustaja Vladimir Tshuprov taas kertoi uutistoimisto AFP:lle, että järjestö pelkää öljyn etenevän aina Karanmerelle saakka. Pjasino-järvestä lähtevä Pjasina-joki laskee Pohjoiseen jäämereen kuuluvaan Karanmereen.

Yhtiön varatoimitusjohtaja ja operatiivinen johtaja Sergei Djatshenko on kiistänyt öljyn levinneen Pjasino-järveen. Yhtiön ottamien näytteiden perusteella järvi ei olisi saastunut öljyvuodon seurauksena.

Kaivosjätti tarkastaa kaikki rakennuksensa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt alueelle hätätilan vuodon vuoksi.

Norilsk Nickelin johtaja Vladimir Potanin kertoi Putinille viime viikolla, että yhtiö maksaa siivousoperaation, jonka on arvioitu maksavan vajaat 129 miljoonaa euroa.

Kaivosjätti on aiemmin kertonut turman syyn olleen se, että tankkia kannattelevat pilarit olivat alkaneet vajota. Koko Norilskin kaupunki on rakennettu ikiroudalle, jonka ilmastonmuutos uhkaa sulattaa.

Norilsk Nickelin edustajat tunnustivat tiistaina, ettei yhtiö ollut erityisesti tarkkaillut ikiroutaa tähän mennessä. Yhtiö kertoi tarkastavansa lähitulevaisuudessa kaikki rakennuksensa ja koko infrastruktuurinsa.

Venäläisviranomaiset ovat määränneet, että kaikki vaarassa olevat ikiroudan päälle rakennetut rakennukset tulee tarkistaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka