Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus: Koronarajoitusten vähentäminen ja alkukesän tapahtumat eivät näy tartuntaluvuissa

Kesän alussa kevennetyt rajoitukset eivät toistaiseksi näy lisääntyneinä tartuntoina, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Moni on pelännyt, että ravintoloiden avautuminen, koulujen päättäjäisjuhlinta ja esimerkiksi viime viikon suuri Black Lives Matter -tukimielenosoitus Helsingissä olisivat johtaneet tartuntojen ryöpsähtämiseen.

Mäkijärven mukaan virukselle altistumisia on tapahtunut, mutta niiden perusteella ei ole löydetty uusia tartuntaketjuja. Kokonaisuutena uusien tartuntojen määrä jatkaa laskemista.

Uusia tartuntoja varmistui keskiviikkona 15 kappaletta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kuolemantapauksia ei todettu. Sairaalahoidossa on 28 potilasta, joista tehohoidossa neljä. Nämä määrät pysyivät samoina edellispäivästä.

Helsingin yliopiston immunologian professori Seppo Meri arveli tiistaina Ylelle , ettei Suomeen todennäköisesti tule toista tartunta-aaltoa. Mäkijärven mielestä asiaan on liian aikaista ottaa kantaa.

– Tuorein ennuste näyttää, että tartuntamäärät vähenevät. On kuitenkin vaikeaa sanoa, miten mennään pitkällä tähtäimellä varsinkin kesän jälkeen, kun palataan kouluihin ja työpaikoille.

Kiireettömät hoitojonot pidentyneet

THL:n mukaan koronavirusepidemia on pakottanut sairaanhoitopiirit siirtämään monia kiireettömiä hoitoja viime kuukausina.

Hoitoa odottaneista potilaista 7 702 oli toukokuussa odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta. Määrä on poikkeuksellinen, sillä THL:n mukaan näin pitkään hoitoa odottaneita potilaita on tähän aikaan vuodesta ollut keskimäärin tuhat viimeisen kymmenen vuoden ajan.

Osa hoitojen siirtymisistä selittyy sillä, että mahdollista koronavirustartuntaa pelänneet ihmiset ovat oma-aloitteisesti peruneet sovittuja hoitoaikoja.

Samaan aikaan kun jonot pitenivät, uusia potilaita tuli hoitojonoon peräti 35 000 viime vuotta vähemmän.

– Perusterveydenhuollon käynnit ovat vähentyneet koronavirusepidemian aikana, joten potilaita ei todennäköisesti ole lähetetty entiseen malliin myöskään erikoissairaanhoitoon, arvioi THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen.