Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänään selviää, miten Kulmuni ja Tekir selittävät ministeriölle viestintäkoulutusta

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) on tarkoitus saada tänään valmiiksi sisäinen tarkastuksensa, jossa selvitetään Katri Kulmunille (kesk.) maksettua viestintäkonsultointia. Osana tarkastustaan TEM on pyytänyt Kulmunilta ja viestintätoimisto Tekiriltä selvitystä konsultoinnin ajankohdista ja sisällöstä.

Kulmunin ja Tekirin vastaukset on tarkoitus julkaista tänään.

TEMin sisäisessä tarkastuksessa selvitetään myös ministeriön omaa toimintaa. Tarkoitus on arvioida hankintaprosessi eli muun muassa asian valmistelu, sopimustekstin sisältö ja sen laatimiseen liittyvät asiat.

Tarkoitus on myös selvittää se, miten laskutus Tekirin kanssa on syntynyt.

Ministeriö myös selvittää, onko toiminta ollut yhteensopivaa valtioneuvoston suorahankintoihin liittyvien ohjeistusten kanssa. Myös valtiovarainministeriö (VM) aikoo pyytää Kulmunilta ja Tekiriltä selvitystä valmennuksen sisällöstä sekä ministeriön maksamien laskujen perusteista.

Myös erityisavustaja Jääskeläisen sähköpostiketju syynissä

TEMin selvityksessä tarkastellaan myös vuorovaikutusta viestintätoimisto Tekirin kanssa. Osana tätä on myös julkisuudessa ollut sähköpostiketju, josta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Iltalehti uutisoi viime viikon perjantaina, että ministerieroon johtaneen viestintävalmennuksen tilaus lähti TEMissä liikkeelle Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläisen sähköpostiviestistä.

Jääskeläinen ilmoitti 5. elokuuta 2019 TEMin virkamiehille, että silloinen elinkeinoministeri Kulmuni halusi itselleen "kunnollisen viestintäkoulutuksen", jonka toteuttajaksi he halusivat viestintätoimisto Tekirin.

Virkamiehet pitivät koulutuksen hankintaa Tekiriltä ongelmallisena, koska TEMillä oli puitesopimus viestintäpalveluista kahden muun yrityksen kanssa. Jääskeläinen piti kuitenkin tiukasti kiinni ministerin toiveesta.

TEMin hallitusneuvos Kari Klemm keksi ratkaisuksi mallin, jossa tilaus toteutettaisiin "yhteistyössä viestinnän kanssa", ja sitä perusteltaisiin ministerin aloituksella tehtävässään sekä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella ynnä muilla "erityisillä tarpeilla".

Sähköpostiketjussa mukana oli myös TEMin viestintäjohtaja Mikko Koivumaa.

Kulmuni luvannut maksaa laskun omasta pussistaan

Kulmuni ilmoitti perjantaina lyhyessä tiedotustilaisuudessaan eroavansa valtiovarainministerin paikalta.

Kulmunin kohtaloksi koitui se, että hän otti Tekirin viestintävalmennusta, josta kertynyt 56 000 euron lasku maksatettiin työ- ja elinkeinoministeriöillä sekä valtiovarainministeriöllä. Koulutukset näyttävät tukeneen myös Kulmunin ehdokkuutta puheenjohtajaksi ja sen jälkeen puheenjohtajan tehtävään – ei siis ainoastaan ministerin tehtäviä.

Kulmuni ilmoitti jo ennen eroaan, että maksaa koulutuksensa ministeriöille takaisin omasta pussistaan. Laskujen mukaan viestintätoimisto Tekir laskutti VM:ltä yli 26 000 euroa ja TEMiltä lähes 30 000 euroa.

Valtioneuvoston hankintaohjeen mukaan yli 20 000 euron hankinnat tulisi kilpailuttaa.

Ministeriöiden mukaan sopimuksen tekohetkellä arvioitiin, ettei hankinnasta aiheudu yli 20 000 euron kustannusta, sillä Kulmunin esikunnasta annettiin ministeriöiden mukaan näin ymmärtää.

Esikunnan yhteyshenkilönä toimi Kari Jääskeläinen.