Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen Vasaratien murhajutun syytetyt mielentilatutkimukseen – oikeus katsoi riittäväksi näytön siitä, että surmatun poika oli tilannut veriteon

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi mielentilatutkimukseen molemmat Tampereen Vasaratien murhajutun syytetyt. Käräjäoikeuden mukaan sekä murhasta syytetty 19-vuotias että yllytyksestä murhaan syytetty 20-vuotias ovat menetelleet syytteessä kuvatulla tavalla. Oikeus ottaa rikosnimikkeisiin kantaa mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Veriteko tapahtui tammikuun lopulla. Yllytyksestä syytetty mies on surmatun keski-ikäisen miehen poika. Syytteen mukaan hän lupasi isänsä surmaamisesta palkkion murhasta syytetylle.

Käräjäoikeuden mukaan 19-vuotias surmasi tamperelaismiehen veitsellä. Ruumista löydettiin 40 pisto- ja viiltohaavaa, vakavimmat niistä kaulan alueella.

Surmaaja saapui Tampereelle Jyväskylästä. Hän pääsi varhain aamulla sisälle miehen asuntoon esiintymällä avaimensa hukanneena naapurina. Valeasuna käytetty kylpytakki ja crocsit löytyivät hiekoituslaatikosta pakattuina 19-vuotiaan mustaan putkikassiin.

Metsästä löytyi hieman myöhemmin kääntöveitsi, jossa oli verijälkiä. Verijälkien dna sopi surmatun miehen ja 19-vuotiaan dna:n sekoitukseksi.

Oikeuden mukaan tilaaja kiirehti surmaami sta

Oikeus piti näyttöä riittävänä myös siitä, että 20-vuotias oli tilannut isänsä surmaamisen. Käräjäoikeus totesi, että 19-vuotiaalla oli tiedossaan surmattavan miehen nimi, osoite, työpaikka, harrastuksia ja naisystävä. Oikeuden mukaan tilaaja oli myös kehottanut häntä toimimaan ajankohtana, jolloin naisystävä oli lähtenyt matkalle.

Käräjäoikeus katsoo, että näin yksityiskohtaiset tiedot eivät ole olleet ulkopuolisen saatavissa, vaan ne ovat olleet peräisin surmatun miehen lähipiiristä. Oikeuden mukaan tilaaja oli kiirehtinyt surmaamista, koska isä oli suunnitellut avioitumista naisystävänsä kanssa. Tämä olisi vaikuttanut perintöön.

Keskeistä todistusaineistoa on käräjäoikeuden mukaan myös tieto puhelimien dataliikenteestä. Miehet olivat nimimerkkejä käyttäen vaihtaneet viestejä Wickr Me -viestipalvelussa, jossa viestit säilyvät lyhyehkön ajan. Käräjäoikeudessa kuullun poliisin asiantuntijatodistajan mukaan datasiirtojen ajankohdat sopivat yhteen niiden ajankohtien kanssa, jolloin nimimerkit ovat viestitelleet.

Nuoret miehet löysivät syyttäjän mukaan toisensa internetin Tor-verkossa. Murhasta syytetty oli nimimerkillä ilmoittanut, että olisi valmis ottamaan vastaan palkkamurhatilauksen. Tämän jälkeen miehet aloittivat kahdenkeskisen viestittelyn.

Motiivi jää käräjäoikeuden mukaan jossain määrin epäselväksi. Mahdollisia motiiveja ovat oikeuden mukaan katkeruus lapsuudesta ja isän varallisuus. Surmatulla miehellä oli osakevarallisuutta sekä useampi kuin yksi henkivakuutus.

Syyttäjä on esittänyt murhaan yllyttämisen rinnalla myös vaihtoehtoisen syytteen murhasta välillisenä tekijänä. Näin siltä varalta, että murhasta syytetty todettaisiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi ja hänet jätettäisiin tuomitsematta rangaistukseen.

Ajokortista oli kuva, mutta kortti hukassa

Keskeisten todisteiden joukossa on myös kaksi valokuvaa, jotka ovat olleet murhasta syytetyn 19-vuotiaan miehen hallussa. Syytetty on kertonut oikeudessa, että hän pyysi ja sai kuvat murhan tilaajalta.

Kuvien oli 19-vuotiaan mukaan tarkoitus olla varmistus tilaajan henkilöllisyydestä sekä siitä, että tekijä voisi myöhemmin vaatia tältä palkkiotaan. Hän kertoi maanantaina käräjäoikeudessa, että summaksi oli sovittu 10 000 euroa.

Toisessa valokuvassa on yllytyksestä murhaan syytetty 20-vuotias mies lusikan kanssa. Toinen taas on epäselvä kuva saman miehen ajokortista.

Yllytyksestä syytetty sanoi tiistaina käräjäoikeudessa, että hän lähettää runsaasti kuvia itsestään Snapchat-sovelluksessa ja että näitä kuvia on ollut mahdollista kaapata. Mies kertoi myös, että hän oli hukannut ajokorttinsa jo aiemmin.

– Se (ajokortti) on ollut hukassa jo pidemmän aikaa. Rauma on niin pieni paikka, että ei tarvitse näyttää, kaikki tuntee mut muutenkin. (...) Poliisiaseman tiskillä huomasin, että ei ole ajokorttia (...) isän kuoleman jälkeen, syytetty sanoi.

Käräjäoikeudessa kuultiin tiistaina todistajana raumalaista naista, joka oli pian veriteon jälkeen löytänyt 20-vuotiaan syytetyn ajokortin tien reunasta. Nainen kertoi lähettäneensä asiasta viestin tyttärelleen, joka on suunnilleen samanikäinen. Tytär oli vastannut, että ajokortti kuuluu hänen tutun tutulleen.

Todistajan mukaan kukaan ei kuitenkaan ilmaantunut pyytämään löydettyä ajokorttia itselleen.