Harakan mukaan lisäbudjetin journalismituki on ensisijaisesti palkkatukea toimituksille

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan hallituksen tiistaisessa lisäbudjetissa esitetty mediatuki on ensisijaisesti ajateltu palkkatueksi journalistisille toimituksille.

Tuen saamisen kriteerit tarkentuvat myöhemmin lainsäädäntöprosessissa. Vielä ei ole tiedossa, milloin tukea voisi saada.

Lisäbudjetissa esitetään viiden miljoonan euron tukea journalismille täksi vuodeksi.

– Sillä voisi laskennallisesti saada puoleksi vuodeksi palkkatukea yli sadalle toimittajalle, Harakka kommentoi STT:lle.

Toimenpiteellä tuetaan koronaviruksen takia talousvaikeuksiin joutuneita tiedotusvälineitä. Tukea voisi hakea hankkeisiin, joilla vahvistettaisiin laadukasta paikallista tai alueellista journalismia, tutkivaa journalismia tai tavanomaista perusteellisempien juttukokonaisuuksien tuottamista sekä journalistisen sisällön lisäämistä digitaalisille alustoille.

Lisäksi kansallisen uutistoimistotoiminnan eli Suomen Tietotoimisto STT:n tukemiseen myönnetään 2,5 miljoonan euron lisämääräraha. Uutistoimistotukea ei ole Harakan mukaan tarkoitus pitää pysyvänä.

– Hallituksen esittämä summa vastaa sitä, mitä me olemme esittäneet rahoitustarpeeksi kahden vuoden ajalle. Esityksen yksityiskohdat eivät vielä ole tiedossa, sanoo STT:n toimitusjohtaja Kimmo Pietinen.

Huhtikuussa valmistuneessa selvityksessä esitettiin journalismin pysyvän tukijärjestelmän käynnistämistä. Harakan mukaan tästä täytyy keskustella koko hallituksen kanssa ensi vuoden budjettia tehtäessä elo-syyskuussa.

Medialiitto kiitteli tiistaina journalismille tukea, mutta kritisoi sen määrää. Medialiiton mukaan koronaepidemia on romahduttanut median mainostulot, minkä vuoksi median tulomenetykset lasketaan tänä vuonna sadoissa miljoonissa.

Harakan mukaan kritiikki on sekä odotettua että ymmärrettävää.

– Itsekin olen korostanut, että tämä nyt tällä kertaa otettava summa ei ole suuren suuri. Silti rohkenen toivoa, että siitä tulee joillekin pienemmille ja varsinkin paikallisille tiedotusvälineille ihan hyödyllinen lisä. Ja ehkä isommillekin välineille vähintäänkin kädenojennus ja rohkaisu siihen, että korkeatasoista, faktapohjaista journalismia tarvitaan tässä maassa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka