"Saappaat jalassa seison keskellä vettä omalla pihalla", kertoo Rovaniemen tulvavesien saartamaksi jäänyt Markku Lemmetty

Ounasjoen ja Takapudas-joen välissä kulkee kapea maakaistale, jolla sijaitsee Markku Lemmetyn ja tämän puolison vapaa-ajan asunto. Nyt taloon täytyy kulkea kumisaappaat jalassa, sillä vesi on noussut portaille saakka.

– Kun jokien pinnat saavuttivat toisensa, jouduimme tavallaan saarroksiin. Pari päivää sitten vesiraja saavutti talon seinän, Lemmetty kertoo.

– Saappaat jalassa nytkin seison keskellä vettä omalla pihalla.

Vaikka kevättulvat koettelevat kapeaa niemekettä vuosittain, ei vesi ole aiemmin noussut Lemmetyn mukaan yhtä korkealle. Vesi on sunnuntaista alkaen ollut laskemaan päin, mutta Lemmetty ei usko, että tilanne olisi vielä kokonaan ohi.

– Suurimmat ongelmat aiheutuvat lumen sulamisesta ja mahdollisista sateista, Lemmetty sanoo ja toteaa, että lämpötilamittari näytti vielä maanantai-iltana kahdeksan jälkeen yli 20:tä astetta.

– Meillä on koivut upeasti hiirenkorvalla tällä hetkellä. Ennen kuin tästä selvitään, kyllä koivuvastoilla ehditään saunoa, Lemmetty jatkaa.

Pelastuslaitoksen arvion mukaan tulvavedet pysyvät Rovaniemellä korkealla koko tämän viikon.

Korkeiden törmien suojassa

Lapissa Kemijoen tulvatilanne on hieman helpottanut viikonlopun jälkeen, kertoo Rovaniemen Saarenkylässä asuva Matti Keskipoikela.

– Tällä kertaa se (tulvavesi) on lähtenyt laskuun. Kymmenisen senttiä oli viime yön aikana laskenut, Keskipoikela sanoo.

Hän kertoo tulvaveden käyneen korkeimmillaan sunnuntai-iltana, hieman toistakymmentä senttiä maanantaita ylempänä.

Keskipoikelan ja hänen vaimonsa omakotitalo sijaitsee vain noin 15 metrin päässä tulvivasta Kemijoesta. Talon suojaamiseen tulvavedeltä ei ole kuitenkaan tarvinnut ryhtyä.

– Ei se meillä täällä isommasti ole vaivannut, kun täällä on törmät niin korkeat. Ei se ole asuinrakennuksiin mitenkään vaikuttamassa.

Sen sijaan rannassa oleva puuliiteri on jäänyt tulvan armoille ja on melkein kokonaan veden peittämä. Veden alle on jäänyt myös jokirantaan vievä kävelysilta.

Keskipoikela arvioi, ettei tulvasta koidu huolta heidän talolleen. Tulva on kuitenkin tehnyt tuhojaan muualla kaupungin alueella, Lapin pelastuslaitos kertoi maanantai-iltana. Vesi on muun muassa katkaissut useita tieyhteyksiä ja kastellut mökkejä.

Suurtulvat toteutumassa tämän viikon aikana

Tulvajohtoryhmää johtavan Lapin pelastuslaitoksen mukaan tulvista näyttäisi tulevan poikkeuksellisen isot lähes koko Lapin alueella. Tulvahuiput ajoittuvat enimmäkseen tälle viikolle.

– Tälle viikolle on ennustettu tuntuvasti lämpimämpää säätä sekä sateita, jotka voivat vielä kasvattaa virtaamia entisestään, pelastuslaitos toteaa tiedotteessa.

Ounasjoen vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vahinkorajalle alkuviikon aikana. Inarissa tulvat ovat helpottamassa, mutta vedenkorkeus pysyttelee vielä seuraavien päivien ajan vahinkorajan yläpuolella.

Tornionjoella tulvahuipun uskotaan ajoittuvan tämän viikon loppupuolelle tai ensi viikon alkuun. Veden arvioidaan nousevan vielä reilun metrin nykyistä korkeammalle.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka