Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakriisin nakertama kuluttajien luottamus nousi kaikkien aikojen pohjalukemasta mutta pysyi synkällä tasolla

Kuluttajien ja yritysten luottamuksessa oli pientä elpymistä toukokuussa, selviää Tilastokeskuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n luottamusindikaattoreista. Silti luottamus pysyi toukokuussa reilusti alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli toukokuussa -9,0, kertoo Tilastokeskus. Huhtikuussa luottamus romahti kaikkien aikojen heikoimpaan lukemaan -13,9.

Pitkän ajan keskiarvo kuluttajien luottamuksessa on -1,7. Vielä vuosi sitten toukokuussa luottamusindikaattori oli -1,8.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää vahvistuivat toukokuussa, mutta odotus Suomen taloudesta parani vain hieman. Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden kaikki osatekijät heikkenivät.

Arviot omasta taloudesta vain vähän keskiarvon alapuolella

Kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli toukokuussa edelleen synkällä tasolla ja lähellä historiallisia pohjalukemiaan vuosilta 2008–2009.

Sen sijaan arviot kuluttajan oman talouden nykytilasta ja varsinkin lähitulevaisuudesta olivat enää vain vähän pitkän ajan keskiarvon alapuolella. Lisäksi rahankäyttöaikeet kestotavaroihin olivat jo kuukaudessa palautuneet keskimääräiselle tasolleen.

Kuluttajien odotus työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa parani, vaikkakin odotus oli yhä ankealla tasolla. Sama päti palkansaajien ja yrittäjien kokemaan omakohtaiseen työttömyyden uhkaan.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat toukokuussa edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin hyvin huonona säästämiselle, lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle. Kuitenkin myös nämä arviot paranivat kuukaudessa.

Lisäksi huhtikuun tapaan huomattavan monet harkitsivat toukokuussa lainanottoa ja asunnon ostoa seuraavan vuoden aikana.

Koko vähittäiskauppa hidastui huhtikuussa, mutta päivittäistavarakauppa kävi aiempaa vilkkaammin

Vähittäiskaupan työpäiväkorjattu liikevaihto laski huhtikuussa 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. Tämä ilmenee Tilastokeskuksen kaupan pikaennakosta, jonka mukaan vähittäiskaupan myynnin määrä väheni samaan aikaan 0,5 prosenttia.

Päivittäistavarakaupassa työpäiväkorjattu liikevaihto sitä vastoin kasvoi huhtikuussa 6,0 prosenttia. Myynnin määrä nousi 4,6 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna.

Myynnin määrästä on poistettu hintojen muutoksen vaikutus. Työpäiväkorjatuissa luvuissa taas on huomioitu arkipäivien lukumäärän vaihtelu.

Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilaston mukaan päivittäistavarakaupan osuus vähittäiskaupan liikevaihdosta oli toissa vuonna noin 51 prosenttia.

– Kummankin toimialan kehitykseen vaikutti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne, Tilastokeskus arvioi huhtikuun lukuja tiedotteessaan.

Tilastokeskuksen kaupan pikaennakko perustuu otokseen, joka kattaa keskimäärin 60 prosenttia vähittäiskaupan liikevaihdosta. Toimialoittaiset tiedot kaupan myynnistä julkaistaan kesäkuun puolivälissä.

Vähittäiskaupassa luottamus koheni reilusti, teollisuuden luottamus laski entisestään

Elinkeinoelämän luottamus on yhä pohjalukemissa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto. Kaikkien alojen luottamusindikaattorit pysyivät toukokuussa reilusti alle pitkän aikavälin keskiarvon, mutta pientä nousua oli havaittavissa huhtikuuhun verrattuna.

– Tulevat viikot juhannukseen asti ratkaisevat paljon, mihin suuntaan koronakriisi on menossa. Saamme lisää tietoa siitä, miten luottamus palautuu, onko kriisiapu mennyt riittävässä määrin ja nopeasti perille sekä käynnistyykö talous loppukesän aikana, kuten on ajateltu. Tilannetta pitää seurata sekä kansallisella että globaalilla tasolla, kertoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Vähittäiskaupan luottamus koheni eniten: luottamusindikaattori oli toukokuussa -13, kun se oli vielä huhtikuussa -36. Vähittäiskaupan pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

Luottamus rakennusalalla ja palvelualalla koheni vain hieman. Rakennusalalla tuli neljän pisteen lisäys lukemaan -24, mutta luottamus pysyi silti selvästi pitkän aikavälin keskiarvon -6 alapuolella.

Palvelualalla luottamus oli -46, mikä on kaksi pistettä parempi kuin huhtikuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo palvelualalla on +13.

Sen sijaan teollisuusyritysten luottamus laski entisestään toukokuussa lukemaan -26, mikä on kolme pistettä vähemmän kuin huhtikuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo alalla on +1.