Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriöt suosittelevat verkkokalastuksen välttämistä delfiinien havaintoalueilla – eläimillä hukkumisvaara verkkoon tarttuessaan

Maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö suosittelevat, että kaupalliset kalastajat ja vapaa-ajankalastajat välttävät verkkokalastusta niillä merialueilla, joilla pullokuonodelfiinejä esiintyy.

Delfiinit voivat tarttua verkkoihin ja vahingoittua tai hukkua niihin, kuten tapahtui Saaristomerellä vuonna 2006.

Tällä hetkellä delfiinejä esiintyy Saaristomerellä Kemiönsaaressa Taalintehtaan itä- ja kaakkoispuolisella Bruksfjärdenin alueella, mutta ne voivat nopeasti siirtyä muille merialueille.

Suositus koskeekin kaikkia merialueita, joilla delfiinien tiedetään uusimman julkisuudessa esitetyn tiedon perusteella oleskelevan, ministeriöt tähdentävät tiedotteessaan.

Pullonokkadelfiinejä ei tule myöskään häiritä. Ministeriöt suosittelevat, että delfiinejä tarkkailtaisiin maalta, jotta eläimet eivät häiriinny liiasta huomiosta. Tarkkailusta ei myöskään saa aiheutua häiriötä paikallisille asukkaille.

Delfiinejä tarkkailtava etäisyyden päästä

Ministeriöt ovat myös laatineet tarkemmat ohjeet niihin tilanteisiin, joissa delfiinejä havainnoidaan veneestä tai liikutaan niiden lähistöllä.

Jos paikalla on useampia veneitä, eläimiä ei saa piirittää, vaan niille tulee tarjota selkeä poistumisreitti. Ajovauhti on syytä pitää koko alueella maltillisena, mieluiten noin 10 solmussa, jotta eläimet ehtivät väistää.

Eläimiä ei myöskään itse tule lähestyä sataa metriä lähemmäksi. Usein delfiinit lähestyvät veneitä itse omasta tahdostaan.

Eläinten ruokailua ei häiritä, eikä niitä saa lähestyä niiden kulkusuuntaan nähden suoraan edestä tai suoraan takaa. Paras tapa liikkua on eläinten kulkusuuntaan nähden sivulla samaan suuntaan. Kaikuluotaimet tulee sulkea eläinten välittömässä läheisyydessä.

Ministeriöt ohjeistavat myös, että eläinten lähellä oltaisiin enintään puoli tuntia venettä kohden tai jos paikalla on paljon veneitä, mieluummin vähemmän.