Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisrauhanturvaajat uhkaavassa tilanteessa Libanonissa – partiota kohti ammuttiin, kukaan ei loukkaantunut

Libanonissa joukko suomalaisrauhanturvaajia joutui maanantaina uhkaavaan tilanteeseen, Maavoimat kertoo.

Paikallinen väkijoukko oli maanantaina estänyt partiointitehtävällä olleiden suomalaisten kulun sulkemalla tien ajoneuvoin. Tämän jälkeen partiota oli heitetty kivillä ja ajoneuvojen sivupeilejä oli rikottu. Maavoimat kertoo, että havaintojen perusteella partiota kohti ammuttiin käsiaseella muutamia laukauksia, joista yksi osui suomalaisten ajoneuvoon.

Välikohtaus sattui partion toimialueella Etelä-Libanonissa puoli seitsemän aikaan maanantai-iltana. Suomalaisia oli partioimassa kaikkiaan 12, eikä mukana ollut rauhanturvaajia muista maista.

Suomalaiset pääsivät tilanteesta työntämällä panssaroiduilla ajoneuvoilla tien sulkeneet autot pois ajoväylältä. Joukot eivät käyttäneet aseellista voimaa tilanteessa, eivätkä suomalaiset tai paikalliset Maavoimien mukaan loukkaantuneet tilanteessa.

Suomalaiset siirtyivät tilanteesta päästyään Unifil-operaation tarkkailupisteelle. Väkijoukkoa kerääntyi myös tarkkailupisteen ulkopuolelle, mutta väki hajaantui Libanonin armeijan saapuessa paikalle.

Partio palasi myöhemmin maanantai-iltana takaisin tukikohtaan armeijan saattamana. Maavoimien mukaan syytä välikohtaukseen ei tiedetä.

– Libanonin turvallisuustilanne on vaihteleva ja joukko on lähtökohtaisesti varautunut erilaisiin tilanteisiin toiminnassaan. Suomalainen yksikkö on osa valmiusjoukkoa, Unifil komentajan reserviä. Jatkamme rauhanturvaamista suomalaiseen hyväksi koettuun tapaan reilusti ja kunnioittaen kaikkia konfliktin osapuolia sekä toteutamme tehtävää tinkimättä, suomalaisjoukkojen komentaja Libanonissa, everstiluutnantti Simo Pesu viestitti STT:lle.

Libanonissa Unifil-operaatiossa on tällä hetkellä yhteensä noin 200 suomalaista.