Britannia antamassa kaupoille luvan avata ovensa kesäkuun puolivälissä

Britanniassa kaupat pikkuliikkeistä kauppakeskuksiin ovat saamassa luvan avata ovensa 15. kesäkuuta. Koronavirusepidemian vuoksi vain tärkeimmiksi palveluiksi arvioidut kaupat ovat saaneet olla viime viikkoina avoinna.

Avaamislupa heltiää, jos koronaviruksen leviäminen pysyy kurissa, pääministeri Boris Johnson sanoi maanantaina. Britanniassa on todettu jo lähes 37 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Luku on korkein Euroopassa. Viime aikoina sekä todettujen tartuntojen että kuolemien määrät ovat näyttäneet tasaantuvan ja kääntyvän laskuun.

– Koska edistystä tapahtuu, voin luottavaisin mielin kertoa Britannian kansalle niistä muutoksista, joita suunnittelemme toiseen vaiheeseen siirtyessämme, Johnson sanoi medialle.

Johnson on aiemmin kertonut erilaisista "askelmerkeistä" koronavirusrajoitusten purkamisessa. Toisen vaiheen on kerrottu alkavan aikaisintaan kesäkuun alussa. Kolmas vaihe puolestaan koittaa aikaisintaan heinäkuussa. Silloin oviaan saisivat avata esimerkiksi ravintolat.

Kun kaupat avautuvat, täytyy niiden noudattaa esimerkiksi turvaväleihin ja hygieniaan liittyviä ohjeistuksia.

Kiinnostus koulujen avaamiseen vaihtelee

Pienten lasten on ollut määrä palata Englannissa kouluun kesäkuun alussa, vaikkakaan kaikki alueet eivät ilmeisesti aio noudattaa kehotusta. Maanantaina Johnson sanoi, että koulujen toivotaan avautuvan vanhemmille oppilaille kesäkuun puolivälissä.

Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa sen sijaan on päätetty, ettei kouluja avata vielä kesäkuun alussa, kertoo yleisradioyhtiö BBC . Sen mukaan Wales ei ole vielä tehnyt päätöstä aikataulusta, vaan seuraa tilannetta. Skotlannissa valmistaudutaan avaamaan koulut syyslukukauden alkaessa elokuussa, kun taas Pohjois-Irlannissa koulujen odotetaan avautuvan aikaisintaan vasta syyskuussa.

Väkilukuun suhteutettuna Britanniassa on tilastoitu koronavirukseen liittyen miljoonaa asukasta kohden 544 kuolemaa, kertoo tilastosivusto Worldometer . Suomessa vastaava suhdeluku oli tiistaiaamuna 56.

Lähteenä myös AFP.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka