Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hirmumyrsky Amphan tappoi lähes sata, aineelliset tuhot valtavia

Intiassa ja Bangladeshissa aloiteltiin torstaina valtavaa raivaus- ja jälleenrakennusurakkaa sen jälkeen kun raivokkain alueella riehunut hirmumyrsky, Amphan, oli jättänyt jälkeensä tuhoa ja kuolemaa. Ainakin 88 ihmistä kuoli ja sadat tuhannet menettivät kotinsa.

Länsi-Bengalin osavaltion pääministerin Mamata Banerjeen mukaan myrsky on ollut alueelle suurempi katastrofi kuin koronavirus.

– En ole koskaan aikaisemmin kokenut tällaista katastrofia. Tämä oli pahin osavaltiota kohdannut myrsky sitten vuoden 1737, jolloin tuhannet kuolivat, Banerjee uskoi.

Vaikka aineelliset vahingot olivat valtavia, kuolonuhrien määrä jäi edellisiä hirmumyrskyjä pienemmäksi. Tämä johtuu varoitusjärjestelmien parantumisesta ja evakuoinnin kehittymisestä.

Uhrimäärä voi kuitenkin vielä pelastus- ja raivaustöiden edetessä nousta. Lisäksi viranomaiset pelkäsivät koronaviruksen leviämistä täpötäysissä myrskysuojissa.

Tiikereiden kohtalo huolettaa

Viranomaiset odottivat myös tietoja myrskytuhojen kohteeksi joutuneesta Sunderbansista, joka kuuluu YK:n kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintökohteisiin.

Sekä Intian että Bangladeshin alueelle levittäytyvä Sunderbans on tunnettu muun muassa uhanalaisista bengalintiikereistään ja maailman suurimmasta mangrovemetsäalueesta.

– Emme ole saaneet vielä kokonaiskäsitystä tuhoista. Olemme erityisen huolissamme villieläimistä. Ne ovat voineet jäädä tulvavesien alle, sanoi metsäalueen johtaja Moyeen Uddin Khan.

Myrskyä seurannut myrskyvuoksi syöksyi monin paikoin sisämaahan lanaten tieltään kaiken. Purba Durgabatin kylässä Bengalinlahden rannalla Bangladeshissa yritettiin läpi yön korjata turhaan suojapatoon tullutta murtumaa.

– Kotini on veden alla. Katkarapukasvattamoni on mennyttä. En tiedä, miten selviän tästä, suri Omar Faruq, 28.