Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huijarit esiintyivät koronatarkastajina, pankin virkailijana ja poliisina Espoossa – yli 80-vuotias uhri ei suostunut antamaan tunnuslukujaan

Koronatarkastajiksi, pankin virkailijaksi ja poliisiksi esittäytyneet huijarit yrittivät lauantaina saada iäkkäältä espoolaiselta muun muassa tämän verkkopankin käyttäjätunnusta. Huijaus ei kuitenkaan onnistunut, Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo.

Yli 80-vuotias espoolainen sai lauantaina puhelun suomea hyvin puhuvalta ihmiseltä, joka kertoi hoitavansa korona-asioita. Pitkän puhelun jälkeen soittaja oli kertonut lähettävänsä kaksi koronatarkastajaa tarkastamaan uhrin asunnon.

Asunnolle Soukkaan oli saapunut kaksi suoja-asuun pukeutunutta pitkää miestä. Hetken päästä miehet olivat poistuneet asunnosta ja kertoneet kaiken olevan kunnossa.

Hieman myöhemmin uhrille oli soittanut pankin virkailijaksi esittäytynyt henkilö, joka kertoi, että uhrin pankkikortilla oli tehty ostoja ympäri Suomea. Tällöin uhri oli huomannut, että hänen pankkikorttinsa ja tunnuslukulaite oli anastettu asunnosta. Pankin virkailijana esiintynyt henkilö oli pyytänyt uhrin verkkopankin käyttäjätunnusta, mutta uhri ei suostunut sitä puhelimessa antamaan.

Seuraavaksi rikolliset olivat soittaneet uhrille poliisiksi esittäytyen ja kertoneet, että pankkikortin anastajat on saatu kiinni. Tämän takia "poliisi" kertoi tarvitsevansa uhrin pankkikortin pin-koodin. Uhri ei antanut koodia. Sitten soittaja oli ilmoittanut tulevansa toisen poliisin kanssa paikalle seuraavana päivänä. He eivät kuitenkaan koskaan tulleet.

Rikosepäilyjä tutkitaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkintayksikössä nimikkeillä varkaus, törkeän petoksen yritys ja virkavallan anastus.

– Tarvitsemme tutkinnassa myös kansalaisten apua, ja pyydänkin kaikkia ilmoittamaan meille havaintonsa rikoksiin liittyen. Havainnot voivat liittyä suoja-asuisiin henkilöihin tai muuten iäkkäiden naapureiden asunnoissa tapahtuvaan poikkeukselliseen toimintaan. Kyseessä on suunnitelmallinen ja järjestäytynyt iäkkäisiin kohdistettu rikollisuus, tutkinnanjohtaja Klaus Geiger sanoo tiedotteessa.

Vihjeet tapauksista voi ilmoittaa vihjepuhelimeen 0295 413 031 (puhelinvastaaja) tai osoitteeseen vihjeet.espoo@poliisi.fi