Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eurooppa purkaa koronarajoituksia – Italiassa avautuivat kirkot, kahvilat ja kampaamot, Tanskassa yläasteen ja lukion oppilaat palasivat kouluun

Useat Euroopan maat höllensivät maanantaina koronarajoituksiaan.

Italiassa ovensa saivat avata muun muassa kirkot, baarit, kahvilat ja kampaamot. Myös suljettuna olleita kauppoja on saanut avata.

Kahden ja puolen kuukauden odotuksen jälkeen 83-vuotias Alba Fiore laski alas maskinsa nauttiakseen ehtoollisen Santa Maria in Traspontina -kirkossa Roomassa.

– Vihdoinkin, hän huokaisi.

Tullessaan aamumessuun hän pesi kätensä käsihuuhteella kirkon sisäänkäynnin luona, asetteli maskin paikoilleen ja asettui kirkonpenkkiin hyvän matkan päähän noin kymmenkunnasta muusta ihmisestä.

Rajoitusten höllääminen ei tarkoita, että Italiassa olisi palattu aikaan ennen epidemiaa. Suuret kokoontumiset, samoin juhlat, on edelleen kielletty. Kiinni ovat esimerkiksi kuntosalit ja urheilukeskukset. Ne on määrä avata ensi viikolla. Teatterien ja elokuvateatterien avaamiseen menee kauemmin, samoin matkustusrajoitusten purkamiseen.

Italian rajoituksia noudattanut Vatikaani avasi tänään kävijöille Pietarinkirkon, joka suljettiin maaliskuun alkupuolella. Avautumista odotti muutama ihminen pysytellen erillään toisistaan. Heidän lämpönsä mitattiin ennen sisäänpääsyä.

Tanskassa aukesivat ravintolat

Tanskassa puolestaan yläasteen ja lukion oppilaat palasivat maanantaina kouluihin opiskeltuaan kaksi kuukautta etäopetuksessa. Tanskan yleisradioyhtiö DR kertoi monien oppilaiden ja opettajien iloinneen siitä, että vanhimmat oppilaat ovat takaisin koulussa.

– Tämä on vähän kuin ensimmäinen koulupäivä kesäloman jälkeen, DR:n haastattelema koululainen riemuitsi.

Nuorimmat oppilaat palasivat kouluihin jo pääsiäisen jälkeen.

Tanskassa saivat maanantaina avata ovensa myös muun muassa ravintolat, kahvilat ja jumalanpalveluspaikat.

– Tämä on testi, sanoo Kööpenhaminassa ravintolassa työskentelevä Muhammed Unalan TT:lle.

Hän epäilee, että monikaan asiakas ei ehkä vielä uskaltaudu ravintolaan. Jos asiakkaita on vähän, ravintola saattaa sulkea uudelleen ovensa.

Venäjällä luvuissa pudotusta, silti lähes 9 000 tartuntaa

Venäjällä on rekisteröity sunnuntain jälkeen yli 8 900 uutta koronavirustartuntaa. Vahvistettujen tapausten lisäys painui ensi kertaa alle 9 000:een vuorokaudessa sitten toukokuun alun.

Yhteensä Venäjän koronatartuntojen virallinen määrä nousi jo yli 290 000:een. Viranomaisten mukaan maan koronatilanne alkaa hiljalleen vakiintua.

Koronavirukseen liitettyjen kuolemantapausten määrä, 2 722, on Venäjällä edelleen suhteellisen alhainen. Monien arvioiden mukaan todellinen luku lienee huomattavasti korkeampi.

Väkilukuun suhteutettuna Venäjällä on nyt 1 992 koronatartuntaa ja 19 kuolemantapausta miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaavat tuoreimmat suhdeluvut ovat 1 152 ja 54.

Ruotsi lupailee lievennyksiä ikäihmisten suosituksiin

Ruotsi saattaa lieventää ikäihmisiä koskevia koronasuosituksia. Tietoa mahdollisista höllennyksistä odotellaan uutistoimisto TT:n mukaan ensi viikolla.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa, että suosituksissa mainittua 70 vuoden ikärajaa mahdollisesti rukataan. Tegnell aprikoi, että 70 vuotta täyttäneet ruotsalaiset saattavat olla terveempiä kuin samanikäiset kiinalaiset tai italialaiset. Siksi rajaakin voitaisiin Ruotsissa ehkä hilata ylöspäin.

Ruotsin terveysviranomaiset suosittelivat maaliskuun lopulla 70-vuotiaille ja sitä vanhemmille, että nämä rajoittaisivat kanssakäymistään muiden kanssa ja pysyisivät kotona.