Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taifuuni Vongfong ajanut yli 140 000 ihmistä kodeistaan Filippiineillä

Filippiineille iskenyt taifuuni Vongfong on ajanut yli 140 000 ihmistä kodeistaan evakuointikeskuksiin, joissa evakot yrittävät parhaansa mukaan pitää etäisyyttä toisiinsa koronaviruksen vuoksi.

– Meidän täytyy käyttää hengityssuojia ja pitää etäisyyttä kaikkina aikoina, mutta sääntöjen valvominen on vaikeaa, koska (evakot) ovat stressaantuneita. Teemme parhaamme, kommentoi poliisiviranomainen Carlito Abriz AFP:lle.

Maan viranomaiset ovat kertoneet, että evakuointikeskukset täytetään vain puoleen niiden kapasiteetista koronavirustilanteen vuoksi. Hengityssuojia jaetaan niitä tarvitseville, ja perheet pyritään pitämään yhdessä.

Filippiineillä kymmenet miljoonat ihmiset ovat sulkeutuneet koteihinsa tiukkojen liikkumisrajoitusten vuoksi.

Taifuuni iski Filippiinien kolmanneksi suurimmalle saarelle Samarille torstaina ja toi mukanaan rankkasateet.

Päällekkäiset kriisit

Myrskyevakuointia on vaikeuttanut se, että joitakin myrskysuojia on käytetty karanteenitiloina koronatartunnasta epäillyille.

Taifuunin tieltä evakuoituja onkin majoitettu koronan vuoksi tyhjennettyihin luokkahuoneisiin. Taifuunin piiskaamat Filippiinien sisäosat eivät ole koronaviruksen pahinta epidemia-aluetta.

Filippiineillä oli loppuviikosta todettu yhteensä vajaat 12 000 tartuntaa ja 790 koronakuolemaa.

Taifuunin arvellaan saapuvan maan tiheästi asutun pääkaupungin Manilan tuntumaan myöhemmin perjantaina tai varhain lauantaina, mutta myrsky saattaa siihen mennessä laantua taifuunista trooppiseksi myrskyksi.

Toistaiseksi myrskyn ei ole kerrottu aiheuttaneen kuolonuhreja, mutta pelastusviranomaiset ovat vasta aloittaneet tuhojen kartoittamisen.

Filippiinien historian tappavin trooppinen hirmumyrsky oli vuoden 2013 supertaifuuni Haiyan, jonka jäljiltä kuoli tai katosi 7 300 ihmistä.