Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terveydenhoidon henkilökunnalle riittää kohtalaisesti hengityssuojaimia mutta heikosti suojavaatteita

Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön on tällä hetkellä kohtalaisesti kirurgisia suu-nenäsuojaimia mutta heikosti suojavaatteita. Myös FFP2- ja FFP3-tehokkuusluokkien hengityssuojaimia on kohtalaisesti. Asia käy ilmi sosiaali- ja terveysministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemasta arviosta.

Suojainten riittävyyttä kuvataan viisiportaisella asteikolla, jossa kohtalainen on kolmanneksi paras taso ja heikko huonoin.

Arvion mukaan suojavaatteita on saatavilla maailmanlaajuisesti huonosti ja kotimaisten tuotantoa aloittavien toimittajien kanssa neuvotellaan. Tilannetta pyritään helpottamaan sairaanhoitopiirien varastojen kautta ja panemalla suojatakkien hankinta etusijalle. Sairaanhoitopiirit ja Huoltovarmuuskeskus (HVK) ovat hankkineet suojavaatteita yhdessä, ja toimituksia on saapumassa lähiviikkoina.

Kirurgisten suu-nenäsuojainten saaminen maailmalta on nyt puolestaan selkeästi helpompaa kuin vielä muutama viikko sitten. Ministeriöt kertovat, että HVK neuvottelee parhaillaan kansainvälisten valmistajien kanssa pitkäaikaisista toimitussopimuksista, joihin sisältyy useita peräkkäisiä toimituksia.

Suojavisiirejä on saatavilla erinomaisesti. Tähän vaikuttaa se, että useat kotimaiset yritykset ovat alkaneet valmistaa visiirejä ja toimittaa niitä sairaanhoitopiireille. Suojakäsineiden saatavuus puolestaan on toiseksi parhaalla eli hyvällä tasolla.

Kirurgisia suu-nenäsuojaimia tarvitaan sairaaloissa noin 410 000–500 000 kappaletta vuorokaudessa, hengityssuojaimia 15 000–50 000 vuorokaudessa ja suojatakkeja 88 000–110 000 kappaletta vuorokaudessa.