Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Takuusäätiö ja Marttaliitto penäävät kotitalouksilta parempaa varautumista kriiseihin – "Ongelma on myös koronakriisiä laajempi"

Koronaviruskriisi on osoittanut monien kotitalouksien huonon varautumisen erilaisiin elämänmuutoksiin, tiedottavat Marttaliitto ja Takuusäätiö. Kumpikin penää nyt varautumisen vahvistamista niin kriiseihin kuin muunlaisiin muutoksiin, joita kotitaloudet kohtaavat.

Lomautukset sekä työttömyys- ja sosiaaliturvan käsittelyviiveet ovat vetäneet ihmisten talouksia tiukalle. Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa kuluttajien luottamuslukema oli kaikkien aikojen synkin. Tilastoa on kerätty vuodesta 1995.

Marttaliiton ja Takuusäätiön mielestä liian moni kohtasi kriisin ilman säästöjen tuomaa taloudellista puskuria.

– Ongelma on myös koronakriisiä laajempi. Moni ei ole varautunut etukäteen edes todennäköisiin elämänmuutoksiin, kuten työelämästä eläkkeelle jäämiseen, tiedotteessa huomautetaan.

Järjestöt muistuttavat, että eläkkeelle jääminen ilman taloudellista varautumista voi aiheuttaa talousvaikeuksia ja ylivelkaantumista. Maksuhäiriöt ovat viime vuosina yleistyneet vanhemmissa ikäluokissa.

Marttaliitto ja Takuusäätiö kaipaavat kriiseihin varautumisen tueksi helppoja välineitä. Järjestöt ovat yhdessä julkaisseet uudistetun Hallitse rahojasi -verkkovalmennuksen , joka auttaa varautumaan eläköitymiseen taloudellisesti.