Tanskan ex-pääministeri nousee Facebookin valvontaneuvoston johtoon

Facebook on luvannut noudattaa neuvoston linjauksia. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP-Ritzau

Facebookin uuden valvontaneuvoston johtoon on valittu Tanskan entinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt. Hän ja kolme muuta puheenjohtajaa johtavat neuvostoa, jonka on määrä ohjata yhteisöpalvelun toimintaa sananvapausasioissa.

Neuvoston on määrä toimia riippumattomana yhtiöstä ja ottaa kantaa vaikeisiin moderointi- ja sisältökysymyksiin. Facebook on luvannut noudattaa sen linjauksia.

Elimeen on määrä valita kaikkiaan 40 jäsentä. Jo valittujen jäsenten joukossa on tuomareita, tutkijoita ja toimittajia, muun muassa Guardianin entinen päätoimittaja Alan Rusbridger. Kutsun on saanut myös jemeniläinen rauhannobelisti Tawakkol Karman.

Facebook on budjetoinut neuvoston toimintaan 130 miljoonaa dollaria, mutta ei paljasta, paljonko se maksaa neuvoston jäsenille. Käytännön työn aloittamista hankaloittaa koronakriisi.

Amerikkalainen oikeustieteen professori Michael McConnell sanoi neuvoston aikovan aluksi keskittyä kysymyksiin, joilla on merkitystä monille käyttäjille. Kaikkiin esille tuotuihin kysymyksiin ei ole mahdollista ottaa kantaa.

– Me emme ole internetin poliisi. Älkää nähkö meitä nopean toiminnan joukkona, joka singahtaa paikalle, McConnell sanoi.

Neuvoston ratkaisuihin osallistuu aina viisi jäsentä ja päätökset on määrä julkistaa anonymisoituina.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka