Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pandemia laski verkkokauppajätti Amazonin tulosta, vaikka liikevaihto kasvoi

Verkkokauppajätti Amazon kertoi torstaina tuloksensa syöksyneen maailmanlaajuisen koronaviruspandemian seurauksena. Yhtiön mukaan tulos laski tammi–maaliskuussa vuodentakaisesta 29 prosenttia ollen 2,5 miljardia dollaria eli noin 2,3 miljardia euroa.

Yhtiön liikevaihto kuitenkin nousi 26 prosentilla yli 75 miljardiin dollariin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ihmisten sulkeuduttua pandemian takia koteihinsa. Kulutus on siirtynyt pandemian takia verkkokauppaostoihin ja viihteeseen, joista molemmista Amazon hyötyy.

Amazonin toimitusjohtaja Jeff Bezos sanoi torstaina, että koko kuluvan huhti–kesäkuun neljänneksen liikevoitto tulee sulamaan pandemian aiheuttamien kulujen kattamiseen.

Yhtiö ennakoi kuluvalle neljännekselle noin neljän miljardin dollarin voittoa.

– Olosuhteet eivät kuitenkaan ole tavanomaiset. Tulemme todennäköisesti käyttämään koko neljä miljardia, tai ehkä vähän enemmän, koronavirukseen liittyvien kulujen kattamiseen, yhtiön tiedotteessa todettiin.

Bezosin mukaansa lisääntyneet kulut liittyvät tuotteiden toimittamiseen asiakkaille sekä henkilökunnan suojaamiseen.

Osake lähti laskuun

Viruskriisin aiheuttaman verkkokaupan kasvun myötä Amazon on kertonut palkkaavansa noin 175 000 uutta työntekijää vastaamaan kysyntään. Toisaalta yhtiö on myös kohdannut protesteja, kun esimerkiksi osa sen varastojen työntekijöistä on moittinut suojautumismahdollisuuksia riittämättömiksi.

Bezosin mukaan viruskriisi on vaikein tilanne yhtiön historiassa.

Konsulttiyhtiö Moor Insights & Strategyn analyytikon Patrick Moorheadin mukaan Amazonin vastaus viruskriisin on varsin vaikuttava.

– Kukaan tuskin voi syyttää Amazonia viruksen kustannuksella hyötymisestä, hän arvioi.

Amazonin osake laski jälkimarkkinoilla viitisen prosenttia tulostietojen julkistamisen jälkeen.