Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vappuaattoa vietettiin tänä vuonna pitkälti kotosalla – poliisi ei juuri joutunut ojentamaan juhlijoita

Vappuaaton vietto sujui illalla rauhallisesti eri puolilla Suomea. Puistoihin ei kokoontunut suuria ihmisjoukkoja vaan vapunviettäjät noudattivat viranomaisten lukuisia pyyntöjä viettää vappua tänä vuonna kotona.

– Merkittäviä ihmisten kokoontumisia ei ole ollut. Ihmiset ovat hyvin sisäistäneet ohjeistuksen, kertoi iltakymmenen aikaan yleisjohtaja, komisario Tero Halmela Sisä-Suomen poliisista STT:lle.

Tehtävät olivat Halmelan mukaan olleet tavanomaisia, esimerkiksi liikenteeseen ja myymälävarkauksiin liittyviä, eikä suuria väenkokoontumisia ollut havaittu.

Myös Lounais-Suomen ja Oulun poliisilaitoksilta kerrottiin kymmenen aikaan illan sujuneen rauhallisesti.

Poliisihallitus kertoi, että Kaakkois-Suomen alueella oli vappuaattona päiväsaikaan puututtu siihen, että yli 10 hengen sekä aikuisista että lapsista koostuva seurue oli puistossa grillaamassa. Poliisi ei tarkentanut tapahtumapaikkaa. Poliisihallituksen mukaan Oulusta oli tullut ainakin yksi salakapakkavinkki.

Alkoissa painottunut ennakkoasiointi

Alkon myymälöissä ennakkoon asioiminen vaikuttaisi tasanneen vappuaaton asiakasmääriä.

– Alkuviikosta asiakkaita on käynyt hieman enemmän kuin odotimme, mikä kielii siitä, että tästä vappuaatosta voi tulla vähän tavallista rauhallisempi, kertoi Alkon liiketoimintajohtaja Kari Pennanen STT:lle iltapäivällä.

– Aika paljon vaikuttaa varmasti myös se, että ihmiset eivät vietä vappua keskustoissa.

Pennanen kiittelee asiakkaiden myös noudattaneen hyvin turvavälejä, kuten myymälöissä on toivottu.

Manta sai lakkinsa virtuaalisella Senaatintorilla

Poikkeusolojen johdosta vappuohjelma on siirtynyt pääosin verkkoon.

Helsingin Kauppatorin sijaan Mantan patsas sai lakkinsa tänä vuonna kokonaan virtuaalisesti. Lakituksesta vastaava Taideyliopiston ylioppilaskunta lakitti Havis Amanda -patsaan virtuaalitodellisuudessa, jossa myös katsojilla on mahdollisuus vuorovaikutukseen.

Virtuaalitodellisuudessa Mantan patsas oli siirretty Senaatintorille Tuomiokirkon eteen. Lakki ilmestyi patsaalle ilmasta, eli virtuaalisia nostureita ei ollut rakennettu.

Ohjelma striimataan Burst.fi -sivustolla. Ohjelma piti striimata Helsinki-kanavalla, mutta siellä ilmeni tekninen häiriö. Myöhemmin illalla on luvassa interaktiivisessa virtuaaliympäristössä esiintyvän JVG: n keikka.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) esitti voimakkaan vetoomuksen, että pääkaupungissa vappua vietettäisiin kotona, eikä kokoonnuttaisi perinteisille juhlapaikoille.

– Tänään vietämme erilaista vappuaattoa. Tehdään keväisestä juhlasta niin hyvä kuin mahdollista – etänä. Tänä iltana emme kokoonnu Esplanadin puistossa, emmekä huomenna mene vappupiknikille Kaivopuistoon. Vietetään kevään juhlaa perhepiirissä. Oikein hyvää etävappua, Vapaavuori sanoi.

Vappuaattona verkossa esiintyvät myös muun muassa Club For Five, Frederik, Borgå Classic Jazz Quartet sekä improvisaatioteatteri Stella Polaris.

Virtuaalisia vapputapahtumia on koottu Virtuaalivappu -sivustolle.

Etäjuhlat jatkuvat vapunpäivänä

Vapunpäivää on Helsingissä perinteisesti kokoonnuttu juhlimaan Ullanlinnanmäelle. Tänä vuonna vapun vastaanotto toteutetaan aamuyhdeksältä alkaen suorana radiolähetyksenä Yle Radio Suomessa ja nettistriiminä. Ohjelmaan kuuluvat perinteen mukaisesti Ylioppilaskunnan Laulajien esiintyminen sekä pääkaupunkiseudun ylioppilaskuntien puheet.

Esimerkiksi Sinfonia Lahti sekä Helsingin kaupunginorkesteri lähettävät vappupäivänä verkossa omat vappumatineansa.

Myös poliittisten puolueiden perinteiset vapputapahtumat ovat siirtyneet verkkoon. Keskusta viettää virtuaalista vappua tänään, SDP ja vasemmistoliitto huomenna.