Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoltovarmuuskeskus tilasi kiinalaisyritykseltä 12,5 miljoonaa kirurgista suu- ja nenäsuojainta

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on sopinut viime viikolla 12,5 miljoonan kirurgisen suu- ja nenäsuojaimen tuonnista Kiinasta Suomeen touko-heinäkuun välisenä aikana. Sopimus on tehty kiinalaisen yrityksen Hengan Internationalin kanssa.

HVK:n väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen korostaa sopimuksen tuovan jatkuvuutta HVK:n hankintatoimintaan. Maskit toimitetaan Suomeen erissä parin viikon välein.

– Tämä yksittäinen tilaus ei varmasti kansallisesti riitä yksinään, mutta tukee kokonaisuutta hyvinkin merkittävästi, Känkänen kertoo STT:lle.

Nyt tuotavat maskit ovat samoja, joita yritys toimitti Huoltovarmuuskeskukselle huhtikuussa. Ne täyttivät Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tekemissä testeissä kirurgisille suu- ja nenäsuojaimille asetetun standardin. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan tuotteet soveltuvat hyvin koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn sairaalaympäristössä.

Hengan on pehmopaperi- ja hygieniatuotteita valmistava, Hongkongin pörssiin listattu yritys. Sen liikevaihto oli viime vuonna kolme miljardia euroa.

Yhtiö on myös aiemmin tehnyt kauppaa Suomen kanssa. Merkittävimmät kumppanit raaka-ainetuotannossa ovat Metsä Group ja UPM.

Kotimaisen tuotannon alkua odotetaan

HVK:n aiempia, epäonnistuneita suojavarustehankintoja koskevan KPMG -yhtiöltä tilatun selvityksen mukaan suojainhankinnoissa oli tuolloin painotettu "vaihtoehtoisia hankintakanavia", tarkoituksena jättää vakiintuneet toimittajat esimerkiksi sairaanhoitopiirien hyödynnettäväksi. Nyt linja on muuttunut.

– Olemme rakentaneet suojainten hankintatoiminnan uudelleen. Tietenkin silloin kun on mahdollista, suosimme nyt sellaisia kanavia, jotka ovat mahdollisimman vakiintuneita. Nyt on kiinnitetty hyvin tarkkaa huomiota siihen, että pystytään saamaan tilauksia luotettavilta tahoilta, eli pystytään varmistamaan, että toimitukset ovat laadukkaita ja ne tehdään oikea-aikaisesti, niin paljon kuin se tässä hyvin vaikeassa markkinatilanteessa on mahdollista varmistaa, Känkänen sanoo.

Kotimaisen maskituotannon käynnistyminen tulee olemaan lähitulevaisuuden hankintojen osalta keskeistä, Känkänen arvioi.

– Ainakin tällä hetkellä näyttää, että aikomus on hyvin vakava ja myös mahdollisuus on erittäin hyvä, että se saadaan toimimaan. Aikataulu on tietysti hyvin tiukka.

Aiemmat kaupat esitutkinnassa

Huoltovarmuuskeskuksen aiemmat, epäonnistuneet suojamaskikaupat tulivat ilmi huhtikuun alkupuolella. Tuolloin selvisi, että HVK on tilannut ulosottoveloissa olleelta liikemies Onni Sarmasteelta sekä talousrikoksista tuomitulta kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä suojamaskeja yhteensä noin 10 miljoonalla eurolla.

HVK on kertonut Sarmasteen toimittaneen maskeja, jotka eivät olleet sopivia sairaalakäyttöön, vaikka ne oli siihen tilattu. HVK on vaatinut osittaista kaupan purkua ja rahojen osittaista palauttamista.

Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut esitutkinnan suojamaskikaupoista. Rikosnimikkeinä ovat muun muassa törkeä petos ja törkeä rahanpesu.

Poliisi on rikostutkinnan yhteydessä ottanut kiinni ja pidättänyt kaksi henkilöä. Heidät vapautettiin perjantaina, mutta heitä epäillään yhä rikoksesta.

Julkisuudessa on kerrottu, että toinen pidätetyistä ja perjantaina vapautetuista olisi Onni Sarmaste. Poliisi ei ole vahvistanut eikä kiistänyt tietoa. Sarmaste kertoi perjantai-iltana STT:lle, että hänet päästettiin vapaaksi.

Sarmaste on sanonut olevansa syytön kaikkeen.

Tutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä noin kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa.