Koronavirusepidemian hidastuminen sisältää pitkään jatkuessaan suuren riskin myöhemmästä isosta epidemiasta, arvioi THL

Koronavirusepidemian hidastuminen sisältää pitkään jatkuessaan suuren riskin myöhemmästä isosta epidemiasta, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Samalla THL arvioi, että koronavirusepidemian voimakas hidastuminen pidentää epidemian kestoa merkittävästi.

Asia selviää valtioneuvoston kanslian STT:lle toimittamasta taustamateriaalista, joka esiteltiin hallitukselle viime keskiviikkona. Muun muassa THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen on kuvannut, että koronaepidemian huippu on vielä kaukana edessä.

– Epidemian kulku on niin hidasta, että aika kaukana vielä on. Tällä vauhdilla se ei vielä kesällä ole, syksyyn asti mennään. Se on se huono puoli tässä hidastumisessa, Salminen totesi MTV:n haastattelussa lauantaina.

Samaisen aineiston mukaan THL on laskenut 57 tehohoitojakson perusteella, että covid-19-tehohoitokuolleisuus on noin 14,5 prosenttia ja yli 70-vuotiailla 40–50 prosenttia. Tehohoidon kapasiteetti on THL:n muistion mukaan riittänyt niin hyvin, että koronaviruspotilaiden hoitoon varattua kapasiteettia voitaisiin jopa pienentää.

– Teho-osastojen kuormitus on ollut suurinta Hus-alueella, mutta sielläkin lisätty kapasiteetti on riittänyt hyvin, materiaalissa todetaan.

"Rajoitusten kiristämistä vaikea perustella"

Maaliskuussa julkisuuteen tulleessa sairaala- ja tehohoidon kapasiteettia mittaavassa ennusteessa arvioitiin, että epidemian huipun aikana yhtä aikaa sairaalahoidossa olisi hieman yli 900 potilasta. Ennusteessa arvioitiin, että tehohoidossa olisi samanaikaisesti 280 potilasta epidemiahuipun aikaan. Oletuksena oli, että yksi ihminen tartuttaisi aina edelleen 1,6 ihmistä.

Toistaiseksi tehohoidossa on ollut enimmillään reilut 80 potilasta yhtä aikaa. Kuormitus oli suurinta huhtikuun toisella viikolla, jonka jälkeen kehitys on ollut laskusuuntaista. Myös THL:n materiaalin mukaan päivittäin tehohoitoon tulevien epäiltyjen koronaviruspotilaiden määrä oli huipussaan 8. huhtikuuta.

Aineiston loppupäätöksissä todetaan, että terveydenhuolto ei ole ylikuormittunut ja rajoitusten kiristämistä olisi vaikea perustella.

– Nykytilanne mahdollistaa keskustelun rajoitusten osittaisesta höllentämisestä, aineistossa todetaan.

Ikäihmiset säästyneet taudilta hyvin Ruotsiin verrattuna

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin oli maanantaihin mennessä kuollut Suomessa 193 ihmistä. THL:n tiedossa olevien kuolemantapausten määrä on noussut vuorokaudessa kolmella.

Sairaalahoidossa on koko maassa 187 ihmistä, joista 56 on tehohoidossa. Koronatartuntoja Suomessa on varmistettu yhteensä 4 695.

Väestöön suhteutettuna Suomessa on kuollut koronaan 35 ihmistä miljoonaa asukasta kohden, selviää maailman tartuntatautitilannetta seuraavan Worldometer -sivuston seurannasta. Esimerkiksi Ruotsissa vastaava luku oli maanantaina illalla 225.

Suomessa tiedetyt tautitapaukset painottuvat 20–59-vuotiaisiin. THL:n taustamateriaalin mukaan ikäihmisten tapauskuolleisuus on Suomessa selvästi matalammalla tasolla kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa tautitapauksia on ollut merkittävästi enemmän vanhemman väestön keskuudessa.

THL:n mukaan tapauskuolleisuus on erittäin matala alle 50-vuotiailla. Tapauskuolleisuus lasketaan suhteuttamalla kuolleiden määrä vahvistettuihin tapauksiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka