Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa 80 uutta koronakuolemaa, Norjassa palaillaan koulutielle

Ruotsissa on kirjattu vuorokauden aikana 80 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Kuolleiden kokonaismäärä on noussut tähän mennessä 2 274:ään.

Väestömäärään suhteutettuna Ruotsissa on nyt kuollut 225 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Suomen vastaava luku oli eilen 34.

Rekisteröityjen koronavirustapausten määrä on noussut Ruotsissa yli 18 900:aan. Määrä lisääntyi vuorokaudessa lähes 290:llä.

Epidemiologi Anders Wallenstenin mukaan luvut ovat viikonlopun jälkeen kuitenkin vielä alustavia.

Ruotsin sosiaalihallituksen mukaan maan reilut tuhat tehohoitopaikkaa ovat toistaiseksi riittäneet, mutta paine terveydenhuoltojärjestelmää kohtaan jakautuu hyvin epätasaisesti eri alueiden välillä. Hoidossa tarvittavien suojavarusteiden saatavuustilanne on myös paikoin kriittinen.

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg vetosi aiemmin maanantaina vanhempiin, että nämä valvoisivat jälkikasvunsa menemisiä vappuna. Hänen mukaansa kokoontuminen juhlimaan suurissa ryhmissä ei voi tulla tänä keväänä kysymykseen.

– Perinteinen vapunjuhlinta on peruttu, Damberg totesi.

Kuolleisuuden kasvu näkyy tilastoissa

Ruotsissa rekisteröitiin 6. huhtikuuta alkaneella viikolla enemmän kuolemia kuin millään muulla viikolla koko 2000-luvulla, kertoo maan tilastokeskus SCB. Pääsiäisviikolla kuoli kaikkiaan 2 505 ihmistä. Se on noin 150 enemmän kuin tähän saakka ykköstilaa pitäneellä viikolla 1 vuonna 2000.

Tämän kevään pääsiäisviikkoa edeltävä ja seuraava viikko (viikot 14 ja 16) asettuivat 2000-luvun kuolleisuustilastossa kolmannelle ja neljännelle sijalle.

Erityisen paljon kuolleisuus on lisääntynyt Tukholman läänissä. Siellä kuoli tämän vuoden viikoilla 14–16 noin kaksinkertainen määrä ihmisiä aiempien viiden vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna.

Norjassa pikkuoppilaat palasivat kouluihinsa - kaikkia koulujen avaaminen ei ilahduta

Norjassa 6–10-vuotiaat ala-asteiden oppilaat palasivat maanantaina kouluun kuuden viikon etäopiskelun jälkeen. Luokkien koko on kuitenkin rajoitettu 15 oppilaaseen.

Myös muun muassa kampaamot saivat maanantaina avata ovensa. Sen sijaan esimerkiksi urheilu- ja kulttuuritapahtumien kiellot pysyvät voimassa, ja ihmisten pitää edelleen pitää yllä sosiaalista etäisyyttä.

– Emme saa antaa valppautemme herpaantua. Jos emme ole varovaisia, seuraukset voivat olla vakavia. Pahimmassa tapauksessa joudumme kiristämään rajoituksia uudelleen. On varmistettava, että näin ei pääse käymään, evästi pääministeri Erna Solberg jo perjantaina.

Kaikki vanhemmat eivät olleet iloisia koulun jatkumisesta.

–  En yllättyisi, jos tilanne pahenisi koulujen avaamisen myötä, kirjoitti koulujen avaamista vastustavan Facebook-ryhmän jäsen.

Norjassa on tilastoitu runsaat 7 500 koronatartuntaa. Yhteensä 201 ihmistä on kuollut covid-19-tautiin. Väkilukuun suhteutettuna Norjassa on kuollut 37 ihmistä miljoonaa asukasta kohti.