Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jemenissä separatistit ovat julistaneet etelään itsehallintoalueen

Jemenissä separatistit ovat julistaneet itsehallintoalueen maan eteläosaan. Itsehallinto alkoi keskiyöllä paikallista aikaa.

Etelän siirtymäneuvosto (STC) syyttää maan hallitusta velvoitteiden laiminlyönneistä. Se kokee, että hallinto vehkeilee neuvoston tarkoitusperiä vastaan.

Aiemmin etelän separatistit ovat taistelleet maan pohjoisosia hallitsevia huthikapinallisia vastaan yhdessä Jemenin kansainvälisesti tunnustetun hallinnon kanssa, mutta entisten liittolaisten välit ovat rakoilleet rajusti. Etelän separatistit ovat pitkään kampanjoineet itsenäistymisen puolesta, ja he kääntyivät hallitusta vastaan viime elokuussa.

Marraskuussa osapuolet kuitenkin allekirjoittivat vallanjakosopimuksen, minkä myötä etelän "sisällissodaksi sisällissodan sisällä" kutsutut taistelut saatiin rauhoittumaan. Sopimuksen myötä oli määrä esimerkiksi muodostaa uusi hallitus, jossa on edustajia myös etelästä, sekä järjestää sotilasvoimat uudelleen. Sen toteutuminen kuitenkin sakkasi, eivätkä sovitut aikarajat pitäneet.

Saudien johtama liittouma tukee Jemenin hallintoa taistelussa huthikapinallisia vastaan. Koronavirusepidemian leviämisen hillitsemiseksi julistettiin aiemmin tulitauko, jonka liittouma on yksipuolisesti ilmoittanut jatkuvan. Huthikapinalliset kuitenkin hylkäsivät sovinnon eleen ja taistelut ovat jatkuneet sodan runtelemassa maassa.

Huolta myös koronasta ja luonnonkatastrofeista

Adenin eteläisen satamakaupungin asukkaat ovat kertoneet siirtymäneuvoston joukkojen olevan näkyvästi läsnä kaupungissa. Separatistilähde on sanonut uutistoimisto AFP:lle, että separatistit ovat perustaneet tarkastuspisteitä kaikkiin hallinnon tiloihin, kuten keskuspankkiin ja satamaan.

Sotilasajoneuvot ovat kulkeneet kaupungissa neuvoston liput liehuen.

Poliittinen tilanne on sekasortoinen niin Jemenin eteläosissa kuin muuallakin maassa. Siirtymäneuvoston julistuksesta huolimatta osa etelän kaupungeista on ilmoittanut pysyvänsä edelleen hallituksen alaisina. Taistelut etelän hallinnasta ovat osoittaneet jakolinjoja myös liittouman sisällä, sillä Saudi-Arabia tukee Jemenin hallitusta ja Arabiemiraatit puolestaan on tukenut ja rahoittanut STC:tä.

Jemen ilmoitti maan ensimmäisestä koronavirustapauksesta tässä kuussa. Tapaus tuli ilmi maan eteläosassa hallituksen kontrollissa olevalla alueella. Tapaus on herättänyt huolta taudin leviämisestä Jemenin sisällä.

Lisäksi ainakin yli 20 ihmistä kuoli viime kuussa tulvissa, jotka tuhosivat koteja ja valtasivat teitä Adenissa.

Vuonna 2015 alkanut sisällissota on YK:n mukaan aiheuttanut yhden maailman pahimmista humanitaarisista katastrofeista. Kymmeniätuhansia siviilejä on kuollut viiden viime vuoden aikana hallituksen ja huthikapinallisten välisissä taisteluissa.