Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusministeriön selvitys: Ex-komentaja Lindberg rikkoi karenssisopimuksen ehtoa

Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali (evp.) Jarmo Lindberg rikkoi karenssisopimuksen ehtoja ilmoitusvelvollisuuden osalta, linjasi puolustusministeriö torstaina julkaisemassaan selvityksessä.

Asia koskee Lindbergin käynnistämää konsulttiyritystoimintaa. STT kertoi viime viikolla, että Lindberg konsultoi yhdysvaltalaista Lockheed Martinia Suomen hävittäjähankkeessa. Yritys on yksi viidestä hävittäjävalmistajasta, jotka ovat mukana tarjouskilvassa Suomen nykyisten Hornet-hävittäjien korvaamiseksi. Lindberg tarjoaa palveluita Suomalainen kenraalikonsultointi -yrityksensä kautta.

Puolustusministeriön mukaan Lindberg ja puolustusministeriö solmivat karenssisopimuksen Lindbergin siirryttyä reserviin viime heinäkuussa. Sopimus oli voimassa tammikuun loppuun. Lindberg on tehnyt yrityksensä perustamisilmoituksen kaupparekisteriin tammikuun 9. päivänä.

Karenssisopimukseen sisältyvä rajoitusaika edellyttää sopimuksen allekirjoittaneelta virkamieheltä kirjallista ilmoitusvelvollisuutta uuden työn tai elinkeinotoiminnan aloittamisesta karenssisopimuksen toiselle osapuolelle, eli tässä tapauksessa puolustusministeriölle. Tällaista ilmoitusta Lindberg ei ole ministeriölle toimittanut tammikuun aikana.

Näin ollen Lindbergin katsottiin rikkoneen karenssisopimuksen ilmoitusvelvollisuutta koskevaa sopimusehtoa.

Puolustusministeriö pitää sopimusrikkomusta vakavana ja Lindbergin ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöntiä moitittavana.

Ministeriö ei kuitenkaan pitänyt välttämättömänä vaatia Lindbergiltä karenssisopimuksen mukaista sopimussakkoa. Selvityksessä perusteltiin asiaa muun muassa sillä, että Lindberg on perustanut yrityksensä karenssisopimuksensa voimassaoloajan lopulla, joten mahdollinen karenssiaikakin olisi muodostunut hyvin lyhyeksi.

Myöskään tosiasiallista liiketoimintaa ei aloitettu karenssiaikana.

"Asia loppuunkäsitelty"

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti sanoo, että puolustusministeriön osalta Lindbergin asia on loppuunkäsitelty.

Juustin mukaan Lindbergillä ei ollut velvollisuutta kertoa lobbariksi ryhtymisestä karenssin päätyttyä eikä asiasta keskusteltu tämän karenssin aikana.

Puolustusministeriön HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoi STT:lle aiemmin, että Lockheed Martin ilmoitti heille Lindbergin tehtävästä huhtikuun 15. päivänä.

STT ei tavoittanut Lindbergiä kommentoimaan asiaa.

Karenssiasiaa selvitetään

Lindberg oli entisenä komentajana keskeisesti mukana hävittäjähankkeessa ja siirtyi sen jälkeen lobbariksi samaan hankkeeseen.

Oltaisiinko tilanteessa voitu harkita erilaista karenssia, joka estäisi tällaiset tilanteet?

– Tätä mietimme aikanaan ja ratkaisua ei löytynyt. Karenssilaki ei antanut tähän mahdollisuuksia. Olemme pohtineet 1–2 vuoden karenssia, joka olisi maksimi kaikille, Juusti sanoo.

– Toivomme karenssisopimussäädöksen uudelleenkäsittelyä, jotta ne pidentyisivät.

Valtio on voinut laatia virkamiesten kanssa karenssisopimuksia vuoden 2017 alusta lähtien. Toisiin työtehtäviin siirtymistä rajaava karenssiaika kestää enintään kuusi kuukautta virkasuhteen päättymisestä.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi viime viikolla, että valtionhallinnon karensseja on tarpeellista katsoa läpi. Tarkastelun on määrä alkaa jo tällä viikolla.

STT ei tavoittanut Paateroa kommentoimaan asian etenemistä.