Elinkeinoministeri Lintilä: TEM käynnistää tarkastuksen Business Finlandin myöntämästä yritysrahoituksesta

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää tarkastuksen Business Finlandin myöntämästä yritysrahoituksesta, kirjoittaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Twitterissä.

Lintilän mukaan tämä on kaikkien osapuolten parhaaksi.

Lintilä kertoo lisäksi keskustelleensa Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan kanssa ja että on selvää, että myös VTV tulee tarkastamaan tätä kokonaisuutta.

Hallitus on luvannut yrityksille suoraa tukea koronakriisiin vajaat 1,5 miljardia. Business Finlandin osuus on 800 miljoonaa, ely-keskusten 400 miljoonaa ja kuntien 250 miljoonaa euroa.

Ely-keskukset auttavat alle viiden hengen yrityksiä ja Business Finland sitä suurempia. Kunnat myöntävät 2 000 euron avustuksia yksinyrittäjille.

Viime aikoina on arvosteltu sitä, että ely-keskusten ja Business Finlandin kautta ohjatut yritystuet kohdistuvat uudistamishankkeisiin, eivätkä esimerkiksi tilojen vuokriin tai palkkojen maksuun, jotka ovat monessa yrityksessä akuutein ongelma.

Tukien kohdentuminen on herättänyt keskustelua etenkin sen jälkeen, kun Suomen Kuvalehti julkaisi viime viikon lopulla selvityksen Business Finlandin myöntämien tukien saajista.

100 000 euron tuen sai muun muassa blogiyhtiö Huono Äiti Oy, joka on voitollinen ja menestynyt yritys.

SK:n mukaan toimialoittain suurimman osan tuista saivat it-alan ohjelmisto- ja konsultointiyhtiöt.

Opetusministeriltä kritiikkiä, kahdelta demariedustajalta kirjallinen kysymys

Tuet ovat aiheuttaneet kuohuntaa myös hallituksen sisällä, ja paineet muutokseen ovat kasvaneet.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi aiemmin tänään Twitterissä , että yritystuet eivät näytä kohdentuvan riittävästi niille toimialoille ja yrittäjille, jotka ovat suurimmissa vaikeuksissa koronan takia.

– Tukiin tarvitaan korjausliike, jotta ne kohdentuvat tarvitseville eikä taitavimmille konsulttihakijoille, Andersson sanoo.

Eilen myös keskustan Lintilä myönsi Helsingin Sanomien haastattelussa , että yritysten tukemisessa on ongelmia. Lintilän mukaan "rahoituksen tarve ja mahdollisuudet myöntää rahaa Business Finlandin ja ely-keskusten kautta eivät kohtaa". Lintilä ennusti, että edessä on huomattavan paljon konkursseja.

SDP:n kansanedustajat Tarja Filatov ja Ilmari Nurminen vaativat tänään Lintilälle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, että yritystukien rahanjakoperusteita on syytä muuttaa niin, että kriisin keskellä yritykset voisivat saada rahoitusta kiinteisiin kuluihinsa ja estää näin konkursseja syntymästä.

– Työpaikkojen säilyminen on keskeisin asia koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin hoitamisessa, Nurminen ja Filatov painottavat.

"Tukien on perustuttava todelliseen tarpeeseen"

Filatovin mukaan Business Finlandin tukipolitiikka näyttää siltä, että tukea saavat ne, jotka eivät sitä niin kipeästi tarvitse. Hän sanoo, että samaan aikaan kuitenkin monet vaikeuksissa olevat yritykset jäävät ilman tukea esimerkiksi vuokrien juostessa ja toiminnan ollessa pysähdyksissä.

Nurmisen mukaan julkisuudessa olleet tapaukset ovat epäoikeudenmukaisia, eivätkä ne ole hyväksyttävissä tai perusteltavissa.

– Tähän on puututtava. On syytä selvittää nopeasti, miten Business Finland on päätynyt näihin tukisummiin ja korjattava jakoperusteita. Lisäksi meidän on huolehdittava, ettei lopulta tämän kriisin hoitamisesta syntyvä lasku lankea pienituloisten maksettavaksi, Nurminen sanoo.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kirjoitti Twitterissä, että koronakriisi on kova paikka monille yrityksille, ja työntekijöille on tärkeää, ettei heitä jätetä tilanteessa yksin.

– BF:n myöntämät tuet ovat kuitenkin syystä aiheuttaneet perusteltuja kysymyksiä tukien kohdentumisesta oikein. Hallituksen on syytä tehdä asiasta pikainen selvitys ja tarvittavat korjaustoimet. Tukien on perustuttava todelliseen tarpeeseen, hän katsoo.

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma (sd.) vaati tiedotteessa, että Business Finlandin avustusten jako on keskeytettävä välittömästi ja avustusten jaon ohjeistus arvioitava uudelleen. Heinäluoman mukaan julkisuudessa olleet tiedot viittaavat siihen, että suuri osa avustuksista menee "jonninjoutavaan konsulttipuuhasteluun eikä auta todellisissa vaikeuksissa olevia yrittäjiä".

– Pidän välttämättömänä, että elinkeinoministeri Lintilä tulee valtiovarainvaliokuntaan paikalle vielä tällä viikolla selvittämään avustuspäätösten ohjeistusta ja järjestelmän toimivuutta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka