Koronaviruskuolemien määrä Suomessa on nyt 72, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Viruksen aiheuttamaan tautiin kuolleita on nyt kahdeksan enemmän kuin eilen.
Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi THL:n mukaan koko maassa 226 ihmistä, joista tehohoidossa on 75.
THL kertoi jo aiemmin keskiviikkona, että Suomessa on varmistettu yhteensä 3 237 koronavirustartuntaa. Määrä oli noussut tiistain luvuista 76 varmistetulla tartunnalla.
Suomen väestöön suhteutettuna tapausmäärien ilmaantuvuus on 58 tapausta 100 000:ta asukasta kohden.
Suomessa varmistetuista tartunnoista 1 149 on Helsingissä, 316 Espoossa ja 234 Vantaalla. Tampereella tapauksia on 97, Jyväskylässä 82 sekä Turussa ja Oulussa molemmissa 79.
Sairastuneista naisia on 51,5 prosenttia. Eniten tartuntoja, kaikkiaan 668, on todettu 50–59-vuotiaiden ikäryhmässä.
Jäävuoren huippu
Varmistettujen tapausten määrä ei kerro sairastumisluvuista koko totuutta. THL kertoi keskiviikkona vasta-ainetutkimuksen tuloksista. Niiden mukaan koronavirustartunnan saaneita voi olla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella monikymmenkertainen määrä varmistettuihin tapauksiin verrattuna.
Vasta-ainetutkimuksilla voidaan kerätä tietoa koronavirustartunnan saaneiden osuudesta väestössä. THL selvitti vasta-aineiden esiintymistä laboratoriotutkimuksissa käyneiden verinäytteistä.
– Selvitys on ensimmäinen alustava arvio siitä, kuinka laajalle koronavirusepidemia on levinnyt Hus-alueella, ja kuinka suuri osuus on mahdollisesti sairastanut taudin lieväoireisena tai oireettomana, THL:n erikoistutkija Merit Melin sanoo tiedotteessa.
Vasta-ainetutkimuksessa tutkittiin yli 400 verinäytettä. Näytteet kerättiin Huslabin kliinisen kemian laboratoriosta kolmen peräkkäisen viikon aikana maalis-huhtikuussa.
Vasta-aineiden esiintymistä tutkittiin kahdella eri testillä. Näytteiden seulontaan käytettiin kaupallista pikatestiä, jonka suorituskyky testattiin THL:ssa ennen tutkimusta. Lisäksi kaikki positiiviset tulokset varmennettiin vielä THL:n omalla testillä.
Myöhemmin otetuissa näytteissä enemmän vasta-aineita
Tutkimuksessa ilmeni, että myöhemmin otetuissa näytteissä oli enemmän vasta-aineita. Vasta-aineiden muodostuminen kestää keskimäärin kaksi viikkoa, joten THL:n mukaan tulokset heijastavat tartuntojen esiintymistä kaksi viikkoa ennen näytteiden ottamista. Tutkittujen näytteiden ja löydösten pienen määrän vuoksi tuloksia on tulkittava vielä varoen.
– Selvityksessä käytetty aineisto ei edusta väestöä yhtä hyvin kuin väestöstä tehtävä satunnaisotos, joten tulos on tässä vaiheessa hyvin alustava. Se on kuitenkin samansuuntainen kuin aiemmin Tanskassa verenluovuttajilla tehdyn vasta-ainetutkimuksen tulos, Melin sanoo.
THL: Käsien desinfiointipisteitä oltava saatavilla
Käsihygieniaa on mahdollista tehostaa vielä entisestään, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
Käsihuuhdetta pitäisi THL:n tiedotteen mukaan olla tarjolla aina, kun käsienpesu ei ole mahdollista. Desinfiointipisteitä suositellaan esimerkiksi ostoskeskusten oville, kauppojen ulko-ovien ja kassojen läheisyyteen sekä asemille ja terminaaleihin ja julkisiin liikennevälineisiin. THL esittää käsien desifiointipisteitä myös työpaikoille, kouluihin ja päiväkoteihin ja kaikkiin muihinkin julkisiin tiloihin.
– Hyvän käsihygienian merkitystä ei voi korostaa liikaa. Käsien desinfiointi tulisi olla mahdollista lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Jokainen voi huolehtia omasta käsihygieniastaan myös esimerkiksi kantamalla mukana pientä käsihuuhdepulloa, sanoo THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta tiedotteessa.
THL:n mukaan julkisissa tiloissa käyttöön soveltuu mikä tahansa alkoholipohjainen käsihuuhde, jonka alkoholipitoisuus on yli 70 prosenttia. Näin voidaan varmistaa, että terveydenhuollon ammattikäytössä olevat desinfiointiaineet riittävät sen tarpeisiin.
THL neuvoo myös desinfioimaan kädet oikeaoppisesti. Käsihuuhdetta on otettava riittävästi eli 3–5 millin verran, ja huuhdetta on hierottava kaikkialle käsiin niin kauan, että kädet ovat täysin kuivat. Jotta desinfioinnin teho on riittävä, toimenpiteen tulisi kestää 20–30 sekuntia.
Koronavirustestauksia 4000 päivässä, määrää lisätään
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on laatinut sairaanhoitopiirien kanssa päivitetyn ohjeistuksen, jonka mukaan koronavirustesteihin pitäisi tästä eteenpäin ohjata kaikki sellaiset perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronainfektioon sopivia oireita tai joilla muuten on lääkärin arvion mukaan syytä epäillä tartuntaa.
Ohjeistuksessa mainitaan myös, että testaukseen on syytä tartuntaepäilyn herätessä ohjata esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä ja muita kriittisillä aloilla työskenteleviä.
Päivitetyn ohjeen tavoitteena on torjua epidemian leviämistä, suojata riskiryhmiä sekä turvata kriittisen henkilöstön riittävyys ja terveydenhuollon kantokyky. Sen on tarkoitus myös helpottaa tartuntaketjujen jäljittämistä sekä tarkentaa kuvaa epidemian kulusta rajoitustoimien arvioimiseksi.
THL kertoo, että tällä hetkellä näytteitä pystytään tutkimaan jo yli 4 000 päivässä. Tavoitteena on kasvattaa kapasiteettia jatkossa.