Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valvontajärjestö nimesi Syyria ensi kertaa suoraan syylliseksi kemiallisten aseiden käyttöön

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW nimesi keskiviikkona ensi kertaa suoraan Syyrian syylliseksi kemiallisten aseiden käyttöön. Järjestön mukaan Syyrian ilmavoimat käytti sariinia ja klooria kolmessa hyökkäyksessä Hamassa maan länsiosassa vuonna 2017.

OPCW pystyi nyt nimeämään Syyrian syylliseksi, koska järjestön jäsenmaat laajensivat sen valtuuksia kaksi vuotta sitten. Aikaisemmin järjestö voi vain tutkia, oliko kemiallisia aseita käytetty, mutta se ei voinut ottaa kantaa syyllisyyteen.

– Mikään määrä presidentti Bashar al-Assadin venäläisten ja iranilaisten tukijoiden levittämää väärää informaatiota ei voi kätkeä sitä faktaa, että Assadin hallinto on vastuussa lukuisista kemiallisista iskuista, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.

Syyria on kiistänyt käyttäneensä aseita, ja sanoo luovuttaneensa ne kaikki tuhottaviksi vuonna 2013 tehdyn sopimuksen mukaisesti.