Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Öljyntuottajamaat puntaroivat tuotannon leikkaamista yhteistuumin – USA halutaan mukaan

Suuret öljyntuottajamaat Venäjä ja Saudi-Arabia haluavat Yhdysvallat mukaan leikkaamaan globaalia öljyntuotantoa, jotta tynnyrinpohjalle uponneet raakaöljyn hinnat saataisiin jälleen nousuun. Asiasta uutisoivat muun muassa Wall Street Journal (WSJ) ja New York Times .

Timesin mukaan kolmen suurimman öljyntuottajamaan yhteishanke olisi historiallinen käänne Yhdysvaltain öljypolitiikalle, sillä maa ei ole koskaan tavoitellut öljyhintojen nousua. Yhdysvallat on nykyisin sekä raakaöljyn suurin kuluttaja että tuottaja.

WSJ:n mukaan Yhdysvaltain öljy-yhtiöt ovat erimielisiä ehdotuksesta. Suunnitelmaa ovat asettuneet vastustamaan energiajätit Exxon Mobil ja Chevron , mutta sitä kannattaa osa liuskeöljyn tuottajista.

Lehden mukaan Saudi-Arabia ja Venäjä ovat antaneet ymmärtää, että he lähtevät leikkaamaan tuotantoaan vain siinä tapauksessa, että myös Yhdysvaltojen öljy-yhtiöt vähentävät omaansa.

Öljyn hintoja on ajanut alas koronaviruspandemian aiheuttama globaalin kysynnän hiipuminen. Lisäksi hintoja on poljettu Venäjän ja Saudi-Arabian välisessä kilpailussa. Öljyn hinnat ovat nyt matalimmillaan lähes kahteen vuosikymmeneen.

Markkinoilla öljyn hinta lähti nousuun OPEC-ryhmän kerrottua ryhtyvänsä neuvotteluihin Venäjän ja muiden ei-jäsenten kanssa.

– (Markkinoilla) on paljon optimismia siitä, että sopimukseen päästään, kertoo analyytikko Craig Erlam AFP:lle.

OPEC-maiden ja muiden valtioiden kesken järjestetään maanantaina videokonferenssi.