Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansalaiset pärjäävät vielä koronan kanssa, varautuvat kuukausien kriisiin

Suomalaisista yli puolet katsoo, että koronakriisi ei ole suuresti muuttanut heidän elämäänsä. Naiset ja nuoret ottavat tilanteen hieman muita raskaammin, käy ilmi Taloustutkimuksen tuoreesta kyselystä.

Kovimmilla ollaan lapsiperheissä. Koronakriisi on vaikuttanut selvästi vähemmän eläkeläisten ja työttömien elämään kuin työikäisiin. Kaikkein vähiten kriisillä näyttää olleen vaikutusta maanviljelijöiden elämään.

– Eniten menettävät ne, joilla on aikaisemmin ollut vilkas sosiaalinen elämä, paljon matkustelua ja kuluttamista, Taloustutkimus arvioi.

Vain prosentti kyselyyn osallistuneista vastasi olevansa romahduksen partaalla. Runsas neljännes on sitä mieltä, ettei oikein enää jaksaisi, mutta tyytyy tilanteeseen.

Osa näkee mahdollisuutena uusiutumiseen

Osa kansalaisista on jopa innoissaan tilanteesta. Noin joka kymmenes katsoo, että kriisistä selviytyminen tarjoaa yhteiskunnalle mahdollisuuksia uusiutumiseen ja uuteen nousuun.

Kansalaisten tunnoissa ei ole tapahtunut kovin suuria heilahduksia niinä viikkoina, kun Taloustutkimus on niitä seurannut.

Viikon takaisessa kyselyssä kolmannes vastaajista arvioi, että elämä Suomessa on palautunut normaaliksi 3–6 kuukauden kuluessa, neljännes arvioi tähän kuluvan puolesta vuodesta vuoteen.

Taloustutkimuksen kyselyn tuoreimpaan osioon vastasi liki 1 300 ihmistä tämän viikon maanantaina ja tiistaina.