Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autosport: FIA nettoaa 25 miljoonaa tallien ja kuskien lisenssimaksuilla – maailmanmestari ihmeissään

Kansainvälinen autoliitto FIA nettoaa 26,7 miljoonaa dollaria eli lähes 25 miljoonaa euroa kerätessään lisenssimaksut formula ykkösissä kilpailevilta kuljettajilta ja talleilta, raportoi Autosport-sivusto. Kuskeista "kallein", hollantilainen maailmanmestari Max Verstappen on kuvaillut summia "absurdeiksi".

F1:n osanottomaksut perustuvat perusmaksuun ja edelliskauden tuloksiin. Nykyisin pisteitä jaetaan lisääntyneen gp-määrän ja sprinttikisojen mukaantulon myötä enemmän kuin koskaan, ja kaikkiaan FIA kerää lisenssirahaa 26 699 573 dollaria eli suurimman summan ikinä.

Talleista eniten pulittaa sekä kuljettajien että valmistajien mestaruudet kaapannut Red Bull. Summa on Autosportin mukaan reilut 6,2 miljoonaa taalaa (reilut 5,8 miljoonaa euroa), ja lisäksi tulevat Verstappenin 970 000 dollarin ja toisen kuskin Sergio Perezin 657 000 dollarin maksut. Red Bull siis maksaa lähes kahdeksan miljoonaa taalaa siitä, että saa kilpailla.

– En tajunnutkaan, kuinka paljon meidän täytyy maksaa FIA:lle pisteistä. Lasku tuli tuossa äskettäin, ja se oli uskomaton, Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner virnuili FIA:n palkintogaalassa joulukuussa.

Verstappen puolestaan päivitteli maksuja itävaltalaismedia ServusTV:lle aiemmin tänä talvena.

– Mielestäni ei ole oikein, että meidän on maksettava niin paljon. Ei tuollaista ole muissakaan urheilulajeissa. Ja kisoja on vain enemmän ja enemmän, Verstappen ihmetteli.

Halvimmalla kymmenestä F1-tallista pääsee valmistajien pistetaulukon pahnanpohjimmainen Williams, jonka kokonaislasku on vain 708 000 dollaria (noin 660 000 euroa). Valtteri Bottaksen Alfa Romeolta menee 1,1 miljoonaa taalaa (talli 957 257, Bottas 119 136, toinen kuski Zhou Guanyu 28 836).

Autosport kertoo, että FIA on tavannut käyttää lisenssitulojaan F1:n turvallisuuden kehittämiseen. Täyttä varmuutta rahojen käytöstä ei kuitenkaan ole.