Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruunarinteen mutkamäestä onnistumisen iloa – "Rinteessä pystyy nelikymppinen äijä olemaan täysillä mukana 15-vuotiaan tarinassa"

Hiihtolomien lähestyessä ehtii vielä mukaan opettelemaan tai verestämään laskettelu- ja lautailutaitoja.

Savonlinnalaisen Hiihtokoulu Kantin vauhdikas Wernerin hiihtokoulu käynnistyy Ruunarinteillä ensi viikolla. Tässä vaiheessa mukaan on ilmoittautunut alun toistakymmentä lumiliikunnasta kiinnostunutta, mutta lisääkin neljän illan kurssille mahtuu.

– Ihan alkeista lähdetään sekä laudalla että suksilla, mutta on myös jatkokurssia hieman jo laskeneille, kertoo kurssin ohjaajista Pasi Happonen.

Mauri Parjasen mukaan Savonlinnassa on laskettelun harrastajia melko hyvin ja rinteessä on usein varsin vilkasta. Tänä talvena kelit ovat pääosin suosineet lumilajeja ja Ruunarinteiden uusi rinnekone tekee alustasta miellyttävän laskea.

– Tällaisia lähimäkiä ei Suomessa hirveästi ole. Meillä on iso etu ja maino mahdollisuus, kun on tällainen paikka näin lähellä keskustaa, Happonen toteaa.

Jussi Jumppanen kehottaa kokeilemaan lajia.

Parasta hiihtämisessä on alamäki, ja tässä ei tarvitse kivuta ensin ylös.

Jussi Jumppanen

– Parasta hiihtämisessä on alamäki, ja tässä ei tarvitse kivuta ensin ylös. Jokainen voi valita rinteessä oman linjansa ja saada persoonallisen kokemuksen.

Parjasen mukaan tarjolla on onnistumisen kokemuksia ja yhdessäoloa.

– Mäessä mennään monesti porukassa ja taitojen karttuessa aletaan tehdä myös erilaisia temppuja. Toisten suorituksista voi oppia lisää. Rinteessä pystyy tämmöinen nelikymppinen äijä olemaan ihan täysillä mukana 15-vuotiaan tarinassa ja nauramaan samoille jutuille.

Opettajilla on ainakin kokemusta. Tästä kolmikosta Happonen on laskenut 46 vuotta, Parjanen 36 vuotta ja Jumppanen melkein 45 vuotta. Kaikilla on harrastukseen omanlaisensa näkökulma.

– Nautin siitä, kun nuoret saa mukaan rinteeseen ja liikkumaan, ja aikuiset pääsevät harrastamaan yhdessä lastensa kanssa, Parjanne sanoo ja muut nyökyttelevät.

Happosen motivaationa on lisäksi pitää yllä suomalaisia talvisia harrastuksia.

– Laskettelu on perinteisen hiihdon johdannainen. Miksi ei käytettäisi näin hyviä suorituspaikkoja ja saataisi väkeä liikkumaan? Laji on hieno ja haluan viedä sitä kaikille. Unelmani olisi, että saisin olla kesät Uudessa Seelannissa ja talvet pohjoisessa, saisi aina olla lumilla. Parasta on, kun mäki on umpijäässä ja laskussa saa oikeasti puristaa reidellä, Happonen myhäilee.

Jumppasen mukaan mäkiliikunta on hyvää vastapainoa monelle työlle.

– Laskiessa pää tyhjenee. Katse on keskitettävä sinne mihin on menossa ja sitä on silloin omassa kuplassaan. Kesällä voi olla ahdistavan kuuma, mutta talvella rinteessä saa sopivalla vaatetuksella ja liikkeellä aina hyvän olon.

Tämä juttu on verkossa kaikkien luettavissa maksutta. Koulujen ja uutismedian yhteisen Uutisten viikon aikana julkaisemme osan verkkojutuistamme ilman maksumuuria. Uutisten viikkoa vietetään 30.1.–3.2.2023. Uutisten viikon maksuttomat jutut löytyvät tästä linkistä.