Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmannes Savonlinnan alakoulujen oppilaista ei halua osallistua koulujenvälisiin liikunnallisiin tapahtumiin – "Jotain pitää tehdä, että liikunta saadaan kiinnostavammaksi"

Kilpailuista kiinnostuneiden savonlinnalaisten ala- ja yläkoululaisten keskuudessa ylivoimaisesti suosituimmaksi lajiksi nousi jalkapallo.

Savonlinnan peruskoulujen oppilaat vastasivat tammikuun alussa kyselyyn, jossa kartoitettiin oppilaiden mielipiteitä koulujenvälisten liikuntatapahtumien järjestämiseen. Vastauksia saatiin alakouluilta 670 ja yläkouluilta 296.

Yhteiset tapahtumat ovat olleet muun muassa koronan vuoksi parin vuoden ajan jäissä. Kaupungin budjetissakaan ei ole ollut ylimääräistä rahaa oppilaiden kuljetuksiin tapahtumapaikoille.

– Kun parin vuoden ajan on ollut seesteisempää, niin usean eri toimijan työryhmässä pohdimme mitä asialle pitäisi tehdä. Päätimme lähestyä asiaa lapsilähtöisesti ja kysyä heidän mielipiteitään liikunnallisiin asiohin, avaa taustoja kyselyn toteuttanut Pihlajaniemen koulun johtaja Teija Piironen.

Kyselyssä tiedusteltiin, haluaako oppilas osallistua liikuntatapahtumiin ja jos haluaa, kiinnostaako häntä kilpailla vai ei.

Alakoululaisista puolet haluaa osallistua ja kilpailla. 20 prosenttia haluaa osallistua, mutta ei välitä kilpailuista.

Kolmannes alakoulun oppilaista ei halua osallistua lainkaan koulujenvälisiin liikunnallisiin tapahtumiin.

Yläkoululaisten osalta reilu 40 prosenttia haluaa urheilla kilpaillen ja suurin piirtein sama määrä ei halua osallistua ollenkaan koulujenvälisiin liikunnallisiin tapahtumiin. Vajaa viidennes liikkuu mielellään ilman kilpailua.

Teija Piironen sanoo yllättyneensä siitä, että kolmannes alakoululaisista ei halua osallistua lainkaan yhteisiin tapahtumiin.

– Se yllätti siinäkin mielessä, että omiin luokkiini peilaten minulla on ollut käsitys, että tapahtumiin osallistutaan mielellään.

Piirosen mukaan kysely voi toimia herättäjänä.

Tietokonepelit, pleikkarit ja puhelimet imevät paljon lasten aikaa.

Teija Piironen

– Paljon puhutaan lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja liikkumattomuuden yhteiskunnalle aiheuttamista kustannuksista. Jos suunta on nyt tämä, mitä kysely antaa ymmärtää, niin jotain pitää tehdä, että liikunta saadaan kiinnostavammaksi.

Piirosen mukaan aktiivisia liikkujia on edelleen, mutta kuilu heidän ja liikkumattomien välillä on kasvanut ja kasvaa edelleen.

– Tietokonepelit, pleikkarit ja puhelimet imevät paljon lasten aikaa.

Kilpailuista kiinnostuneiden ala- ja yläkoululaisten keskuudessa ylivoimaisesti suosituimmaksi lajiksi nousi jalkapallo. Myös muut joukkuelajit, kuten sähly, jääkiekko ja koripallo, saivat yksilölajeja enemmän kannatusta.

Frisbeegolf oli yksilölajeista suosikki niin ala- kuin yläkoululaistenkin keskuudessa. Yleisurheilu kiinnostaa erityisesti alakoululaisia.

Lajikirjo savonlinnalaisten koululaisten keskuudessa on laaja. Parikymmentä eri lajia sai maininnat valmiiden vaihtoehtojen lisäksi. Mukana olivat muun muassa golf, padel, ratsastus, laskettelu ja pesäpallo.

Ne jotka haluavat osallistua tapahtumiin ilman kilpailua, saivat valita minkätyyppiset liikuntatapahtumat heitä kiinnostavat eniten.

Alakoululaisista eniten kannatusta sai sisäliikuntatapahtuma, jossa olisi tarjolla esimerkiksi pallopelejä tai telinevoimistelua. Sisäliikuntapahtuman jälkeen tasaisesti kiinnostusta herättivät ulkona tapahtuvat talvi- ja kesäliikuntatapahtumat sekä eri liikuntalajien kokeilut.

Yläkoululaisten keskuudessa ei mikään tapahtuma erottunut, vaan kaikki saivat tasaisesti kannatusta.

Vaihtoehtona oli myös muu tapahtuma, jossa sai ehdottaa omaa liikunnallista tapahtumaa. Useita mainintoja sai alakoululaisilta cheerleading ja yläkoululaisilta laskettelu.

Joka kolmas kyselyyn osallistunut ei ole innostunut osallistumaan koulujenvälisiin liikuntatapahtumiin. Heiltä tiedusteltiin, mitkä asiat lisäisivät heidän innostustaan osallistua.

Alakoululaiset kertoivat, että motivoivia tekijöitä voisi olla retkeilytapahtuma, luistelupäivä, omalla koululla tapahtuva toiminta sekä välimehut ja -pullat.

Yläkoululaisilla ei ollut juurikaan ideoita, joilla heidän kiinnostuksensa lisääntyisi.

Yleisesti vapaan sanan kohdissa tuli toiveita, että koulujenvälisiä tapahtumia järjestettäisiin. Moni oli perustellut niitä vaihtelun saamisella koulupäiviin, osa sillä, että tykkää niin kovasti kilpailusta ja joillekin toisten koulujen oppilaiden näkeminen olisi mukavaa.

Savonlinnan kaupunki tekee yhteistyötä Tanhuvaaran urheiluopiston, Xamkin, Savonlinnan Seudun liikunnan ja urheiluseurojen kanssa liikuntatapahtumien järjestämisessä.

Liikunnanohjaajaopiskelijat saavat arvokasta tapahtumanjärjestämiskokemusta samalla, kun Savonlinnan lapset pääsevät liikkumaan.

Kevään aikana tapahtuu ja oppilaiden toiveita on otettu huomioon tapahtumien järjestämisessä. Xamkin liikunnanohjaajaopiskelijat muiden yhteistyötahojen kanssa vastaavat kevään liikuntatapahtumista.

– Suunnittelu on vielä käynnissä ja tässä vaiheessa jäämme vielä odottelemaan, mitä on luvassa, Piironen sanoo.

Urheiluseurat ovat käyneet pitkin vuotta monissa kouluissa esittelemässä toimintaansa ja moni onkin löytänyt harrastuksen sitä kautta.

Perinteinen 5–6-luokkalaisten yleisurheilutapahtuma Hese-kisa järjestetään Kyrönniemellä toukokuussa.

Tämä juttu on verkossa kaikkien luettavissa maksutta. Koulujen ja uutismedian yhteisen Uutisten viikon aikana julkaisemme osan verkkojutuistamme ilman maksumuuria. Uutisten viikkoa vietetään 30.1.–3.2.2023. Uutisten viikon maksuttomat jutut löytyvät tästä linkistä.