Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sporttituntikisa liikuttaa Savonlinnan seudun yläkoululaisia taas muutaman vuoden tauon jälkeen – "Lajilla ei ole väliä eikä niitä keskenään arvoteta"

Kuuden viikon mittaiseen liikuntahaasteeseen pääsee Sporttituntikisassa vastaamaan yli tuhat koululaista.

Savonlinnassa pyörähtää maanantaina 30. tammikuuta käyntiin muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen yläkoululaisten Sporttituntikilpailu.

Liikunnanopettaja Satu Ovaskan ideoimassa kilpailussa koululaiset keräävät sporttituntipassiinsa pisteitä kuuden viikon ajan ja sitten arvotaan ja jaetaan palkinnot.

– Kolme vuotta on jäänyt koronan takia väliin eli nyt yläkoulussa olevat eivät ole vielä olleet kisassa mukana. Viime vuonna asiaa harkittiin, mutta ei toteutettu, kun korona yhä jylläsi ja tiedetään mitä korona voi tehdä fyysisen harrastuksen yhteydessä. Ei haluttu ottaa riskiä, Ovaska toteaa.

Ilman koronaa tämä olisi 15. kisavuosi. Tarkoitus on saada yläkouluikäisiä nuoria liikkumaan vapaa-ajalla ja myös heidän vanhempiaan mukaan.

– Lajilla ei ole väliä eikä niitä keskenään arvoteta. Voi tehdä vaikka lumitöitä tai lähteä sisarusten kanssa pulkkamäkeen. Kunhan liikkuu vähintään 30 minuuttia yhtämittaa, ja kaikki siitä yli menevät minuutit lasketaan. Tarjotaan myös huoltajalle huokea mahdollisuus lähteä mukaan vaikka kuntosalille kokeilemaan. Parasta olisi, jos koko perhe liikkuisi yhdessä.

Ovaska on kampanjassa mukana olevilta liikuntapaikoilta kuullut, että tätä kautta on tullut uusia kävijöitä.

Voi tehdä vaikka lumitöitä tai lähteä sisarusten kanssa pulkkamäkeen.

Satu Ovaska

– Yksikin liikkuja lisää on parempi kuin ei ollenkaan.

Mukana on tänä vuonna 1144 oppilasta luokilta 7-9 Talvisalon, Mertalan, Kerimäen, Savonrannan, Punkaharjun, Sulkavan, Rantasalmen ja Parikkalan kouluista. Jokaisessa koulussa saa niin haluttaessa myös ideoida ja toteuttaa oman luokkakohtaisen kilpailun ja siitä palkinnon.

Passin saa jokainen oppilas, sen käyttö tarjottuine etuineen on sitten vapaaehtoista.

– Melkein 1 400 oppilasta tässä on parhaimmillaan ollut mukana. Siinä näkee oppilasmäärän vähenemisen.

Pisteitä saa liikkumalla vähintään puoli tuntia kerrallaan. Joka viikko kaikki liikutut minuutit lasketaan yhteen, summa jaetaan 60:llä ja näin saadaan selville tuntipisteet. Myös jokaisen luokan keräämät pisteet jaetaan oppilasmäärällä ja näin saadaan selville aktiivisimmat luokat.

Liikuntasuoritukset merkitään passiin päivittäin ja huoltaja kuittaa ne allekirjoituksella, muuten passi ei kelpaa palkintojen arvontaan.

Liikunnan lajilla ei ole väliä. Koulun liikuntatunteja ei lasketa mukaan, mutta koulumatkan reipas kävely kelpaa, kunhan matka on niin pitkä että sen kulkeminen edestakaisin kestää vähintään sen puoli tuntia. Koulun talviliikuntapäivään osallistumisesta saa kaksi pistettä.

Kisaa tukee laaja kattaus yhteistyökumppaneita.

– Tätä on aina tehty nollabudjetilla. Suuri kiitos kuuluu yhteistyökumppaneille ja mukana oleville opettajille. Täällä on halua toimia nuorten hyväksi ja antaa mahdollisuuksia, se näkyy selvästi.

Joka koulun aktiivisimmat oppilaat saavat tuotepalkintoja ja niitä myös arvotaan kaikkien osallistuneiden ja vähintään 24 eri päivältä suorituksia keränneiden kesken.

Palkintoina on toistasataa lahjakorttia urheiluvälineliikkeeseen, kuntosaleille, uimaan, luistelemaan, laskettelemaan, keilailemaan, fysioterapiaan, biljardia pelaamaan, elokuviin ja ravintoloihin. Yhteistyökumppanit tarjoavat kilpailun ajan passin perusteella myös alennuksia palveluistaan.

UUtisten viikon maksuttomat jutut löytyvät tästä linkistä.