Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kehityskäyrä nousussa – Aino Tapola ratkoo pöytätennisotteluja kierrekikkailulla ja pelitaktiikalla

Aino Tapola juonii pöytätenniksessä vastustajia nurin teknisellä taidolla ja taktisella osaamisella, koska ylävartalon voiman varaan ei voi laskea. Sunnuntaista alkaen helsinkiläinen pelaa Espanjan Granadassa parapöytätenniksen MM-kilpailuissa pyörätuoliluokassa 1 eli kaikkein vaikeimmin vammaisten luokassa.

Vuodesta 2017 tavoitteellisesti lajia harjoitellut Tapola, 25, luottaa kovan harjoittelun tuomaan osaamiseensa. Tapolaa kirittää valmentaja Martti Autio.

– Kehityskäyrä on jatkuvassa nousussa. Olemme treenanneet niin paljon, että jos kehitystä ei olisi tapahtunut, pitäisi jo miettiä, mitä olemme tehneet väärin, Tapola kertoi STT:n haastattelussa ennen lähtöään Espanjaan.

Toisin kuin paralympialaisissa, MM-kisoissa Tapola voi keskittyä pelaamaan oman vammaluokkansa vastustajia vastaan. Luokan rankingykkönen on Puolan nelikymppinen Dorota Buclaw, mutta Tapola on kakkonen.

– Jos en ole finaalissa, pitää tulla jokin katastrofi, finaalia minimitavoitteena pitävä Tapola ennakoi.

Taso noussut paralympialaisista

Paralympialaisissa ykkösluokka on yhdistetty lievemmin vammaisten kakkosluokkaan. Viime vuonna Tokiossa Tapola jännitti paralympiadebyyttiään niin, että hävisi molemmat ottelunsa. Nyt luottamus omaan tasoon on eri korkeuksissa kansainvälisten kisojen onnistumisten ansiosta. Tänä vuonna Tapola on osallistunut turnauksiin viidessä maassa.

Tapola myönsi, että Tokiossa hän ei ollut vielä tarpeeksi hyvä. Tahti oli toinen esimerkiksi syyskuussa Pajulahden kansainvälisessä kisassa, jossa naisten pyörätuoliluokat 1–5 oli yhdistetty.

– Pääsin siellä välierään, pelasin vitosluokan maailmanlistan nelosta vastaan ja hävisin viidennessä erässä 9–11. Laji on niin taktinen, että siinä voi menestyä myös lievemmin vammaisia vastaan, Tapola kertoi.

Kakkosluokan pelaajiin verrattuna Tapola ei esimerkiksi pysty lyömään rystyltä tappolyöntiä.

– Siksi teen kierrekikkailuja ja muita. Mitä pidempi pallo, sitä huonompi se on minulle, koska kakkosluokan pelaajilla on voimakkaammat kädet, Tapola kertoi.

Syyskuussa Tapola sai rutkasti pelituntumaa kymmenen päivän leirillä Sloveniassa. Kotimaassa hän pääsee pari kertaa kuukaudessa ottamaan mittaa miesten ykkösluokassa pelaavasta siilinjärveläisestä Timo Natusesta, jonka kanssa pelaa MM-kisoissa sekanelinpeliä.

– Toisen pyörätuolipelaajan kanssa saa realistista peliä. Vammattomien kanssa pystyy treenaamaan, mutta heidän on vaikea imitoida neliraajahalvaantuneen pelityyliä, Tapola kertoi.

Valmentaja urakoi rakkaudesta lajiin

Pöytätennis rytmittää Tapolan arkea. Hän opiskeli Helsingissä ylioppilasmerkonomiksi Perhon liiketalousopistossa, jossa urheilun ja opiskelun yhdistäminen on kunnia-asia. Ajatuksissa ovat opinnot avoimessa yliopistossa, mutta toistaiseksi pöytätennis on vienyt voiton.

Tapola saa vuodessa 6 000 euron urheilija-apurahan, mutta valmentaja urakoi rakkaudesta lajiin. Harjoitusten lisäksi Autio analysoi videolta Tapolan ja vastustajien pelejä.

– Meillä on Martin kanssa sopimus Pariisin asti, Tapola sanoi.

Hän on huolissaan, miten käy vuoden 2024 jälkeen, jos valmentamiseen ei löydy rahaa. Toista yhtä pyyteettömästi valmentamiseen suhtautuvaa valmentajaa olisi vaikea löytää.

Tapolan taloutta auttaa pieni työkyvyttömyyseläke, joka hänelle myönnettiin 15-vuotiaana vammautumisen jälkeen. Sponsorituloista ja Suomessa vuonna 2019 järjestetyn paraturnauksen tuotoista on maksettu kisa- ja leirikuluja.