Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liigalla on nyt jos koskaan näytön paikka – "Tämä on meille momentum"

Keskiviikkona isommalla oikealla sarjakierroksella toden teolla alkavalla jääkiekon SM-liigalla on näytön paikka.

Kielikuvallinen klisee on tällä kertaa tavallista osuvampi, sillä kausi 2022–23 määrittelee Liigan aseman jääkiekkoilun eurooppalaisella lajikartalla.

Kotimaisella Liigalla on erikoinen lähtötilanne sarjakauteen. Koronapandemian ja sen aiheuttamien katsojarajoitusten hellitettyä pääsarjaseurat ovat tällä kertaa tohtineet satsata alkavaan kauteen tosissaan.

Yhden sun toisenkin liigajoukkueen budjetit ovat optimismin myötätuulessa paisuneet, viime kausina syvässä suossa tarponeen takavuosien kestomenestyjän JYPin pelaajabudjetti on noussut jopa 700 000 eurolla.

Optimismille antaa siivet muun muassa itänaapurin mahtisarja KHL:n kokema haaksirikko Venäjän Ukrainassa helmikuussa aloittaman hyökkäyssodan takia. Esimerkiksi KHL-seikkailuretkensä päättäneestä Jokereista on vapautunut Suomen Liigaan kosolti laatuluokan pelaajia.

Eurooppalaisessa lajivertailussa Liigalla ei kuitenkaan pyyhi kovin hyvin.

Eurooppalaisseurojen pykäämässä Mestarien liigassa eli CHL:ssä suomalaisjoukkueet Tappara, Ilves, TPS ja Jukurit ovat olleet vaikeuksissa – tamperelainen Tappara ja mikkeliläinen Jukurit tosin ovat sinnitelleet CHL:ssä ihailtavastikin.

Suomalaisittain poikkeuksellisesti JYP voitti CHL:n vuonna 2018.

Uhkana uskottavuusongelma

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen myöntää, että suomalaisseurojen viime vuosien vaisu menestys CHL:ssä on eräänlainen uskottavuusongelma.

– Kyllä suomalaisseurat ovat pettyneitä CHL-menestykseensä. Kotimaiset seurat arvostavat Mestarien liigaa jo siellä nousseiden palkintorahojen takia, Hiltunen sanoo.

Jo 48. kautensa aloittava SM-liiga on niin vankka brändi, että eurooppalaiselle sarjakilpailijalle ei yksinkertaisesti tahdo olla meikäläisellä kiekkokartalla tilaa.

– Suomalaisseuroilla on ehkä vähän erilainen asenne CHL:ään kuin keskieurooppalaisilla kilpailijoillaan. Keski-Euroopassa CHL on ykkösprioriteetin asemassa, Hiltunen vertaa.

Suomalaisten kiekkojännärien varttuneempi sukupolvi on tuudittautunut turhankin sikeästi ikiuneen, että jääkiekkoilu on Euroopassa lähinnä Venäjän, Tshekin, Ruotsin ja Suomen jäsentenvälistä kisailua.

– Pitää muistaa, että keskieurooppalaiset kiekkoseurat ovat isolla rahalla koottuja ammattilaisseuroja, Liigan puheenjohtaja Hiltunen huomauttaa.

Ammattilaistuomarit kirkastavat julkikuvaa

Palataan optimismiin. SM-liiga oli viime kaudella ennätystasainen.

Tasaisuus sataa suljetun Liigan laariin. Tasaisuus hiljentää spekulaatioita pääsarjan avaamisesta alemman sarjaportaan Mestis-seuroille, mikä on eurooppalaisissa kiekkosarjoissa käytäntö, toisin kuin Suomessa.

Liiga paistattelee ensimmäisen naistoimitusjohtajansa Kati Kivimäen johdolla ansaitustikin myönteisessä julkisuudessa, kun pääsarjaan on historiallisesti pestattu seitsemän päätoimista ammattierotuomaria.

– Tämä on meille momentum. Haluamme pitää hyvät pelaajat Suomessa, Liigan puheenjohtaja Hiltunen kiteyttää.