Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskushyökkääjä Sanni Vanhasen sukunimi valehtelee – "Vahvuuteni on kiekollisessa pelissä"

Kun Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue kokoontuu, ainakin yhdellä pelaajista on oma kuljettaja. Heinäkuussa 17 vuotta täyttänyt hyökkääjä Sanni Vanhanen on aivan omaa ikäluokkaansa.

Torstaina MM-kisat Tanskassa aloittavan maajoukkueen toiseksi nuorin pelaaja, ulvilalaissyntyinen Sofianna Sundelin on kaksi ja puoli vuotta Vanhasta vanhempi.

Ei ole ihme, että Helsingin IFK:ta ensi kaudella edustavaa nokialaista Vanhasta pidetään kenties suomalaisen naisjääkiekkoilun kaikkien aikojen lupaavimpana pelaajana.

Viime kaudella Vanhasen pääasiallinen joukkue oli Tapparan C-poikien ryhmä, jonka väreissä hän keräsi 28 ottelussa 5+4 tehopistettä.

– Vahvuuteni on kiekollisessa pelissä. Pystyn tekemään maalipaikkoja, kuvailee maajoukkueen nelossentterinä pelaava 168-senttinen Vanhanen.

– Laukausta pitäisi ehkä eniten kehittää, mutta hyvin olen päässyt maajoukkueeseen mukaan, pohtii 15-vuotiaana ensimmäiselle naisten maajoukkueleirille kutsuttu keskushyökkääjä.

Kahden seuran palveluksessa

Vanhasen viime kausi oli seurojen osalta erikoinen, sillä hän edusti samalla kaudella myös Ilvestä. Tosin Ilveksen naisissa SM-sarjapelejä kertyi vain neljä. Lukiota Vanhasella on jäljellä ainakin kaksi vuotta, mutta amerikkalaiset yliopistot jonottavat jo häntä houkuttelemaan.

Sannin kanssa Tapparan väreistä HIFK:n leiriin siirtyi myös kaksi vuotta nuorempi pikkuveli Matias Vanhanen. Sanni on sentteri, Matias laitahyökkääjä.

– Yhden ottelun olemme pelanneet samassa ketjussa. Ei siitä tullut mitään. Kumpikaan ei syöttänyt toiselleen, ettei tämä vain tekisi maalia!

Tyttöjen kanssa Sanni on pelannut oikeastaan vain ringetteä Nokialla. Nuorempana oli aivan normaalia vetää peräkkäin kahdet harjoitukset, jääkiekko ja ringette.

– Siitähän voisi laskea, että jääaikaa oli tarjolla puolet enemmän kuin muilla. Jääkiekkoa olen kuitenkin pelannut käytännössä aina poikien kanssa. Olen saanut vääntää tosissaan. Nuorempana vastustajat ottivat tyttöpelaajaa aika kovaa. Välillä homma meni yli, Sanni kuvailee.

Naisten kiekkoilussa taklaukset eivät ole sallittuja, mutta runttaamatta ei sielläkään pärjää.

Hallimatkat lyhenevät

Vanhasen haastattelun aikana, Vierumäen urheiluopistolla Heinolassa MM-leirin päätteeksi, ulkona odottaa kuljetuspäällikkönä oleva isä. Helsingissä asiat helpottuvat. Tampereen lähemmäs puolen tunnin matkat hallille lyhenevät viiteen minuuttiin Pohjois-Haagasta Pirkkolaan.

Viime kaudella Vanhanen pelasi neljässä kansainvälisessä turnauksessa. Olympiakisoista Kiinan Pekingistä ja naisten MM-kisoista Kanadan Calgarysta mukaan tarttui pronssimitali.

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoista USA:n Madisonista tuli myös pronssia, kun Vanhanen teki kaikki Suomen maalit (3+0) pronssiottelussa, jossa kaadettiin Ruotsi 3–0. Euroopan nuorten olympiafestivaalit sentään käytiin Kainuun Vuokatissa.

– Olin koulusta poissa kolme kuukautta. Ensimmäiseltä lukiovuodelta jäi tekemättä yksi liikunnan kurssi, Vanhanen hymähtää.

Hän vaihtoi seuran lisäksi samalla yhden lukiovuoden jälkeen Mäkelänrinteen urheilulukioon Helsinkiin.

– Olen käynyt siellä vasta tapaamassa opinto-ohjaajaa. Taidan mennä kouluun ensi kertaa 6. syyskuuta. Tai jos voitetaan Tanskassa MM-kultaa, saatan mennä vasta myöhemmin.