Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ansun" kainalo odottaa Tarua, jos tenava rikkoo yörauhan

Beach volley -pelaaja Taru Lahti-Liukkonen on arvokilpailuveteraani, mutta maanantaina Münchenissä käynnistyvissä EM-kilpailuissa hän on uudessa tilanteessa.

Mukana on pian puolitoistavuotias tytär Aida, joka pitää kiireisenä Lahti-Liukkosen, tämän aviomiehen valmentaja Kai Liukkosen ja lapsenhoitajana reissussa olevan kummitäti Kirsi Liukkosen. Välillä tarvitaan auttavia käsiä myös pelipari Anniina Parkkiselta.

Touhukas tenava pitää kvartetin valppaana, mutta Lahti-Liukkonen kiittelee lapsen unenlahjoja. Taru, Kai ja Aida majoittuvat perhehuoneessa.

Entä jos lapsi nukkuu huonosti, kun äidin pitäisi valmistautua tärkeään harjoitukseen tai peliin?

– "Ansu" on luvannut ottaa minut kainaloonsa, Lahti-Liukkonen naurahti ja vinkkasi Parkkisen suuntaan.

Hyväntuulisen suomalaisjoukon yhteishenki on korkealla. Alkuviikosta yhteispelin pitää olla yhtä sujuvaa. Toinen naisten sarjan suomalaispari Vilhelmiina Prihti ja Niina Ahtiainen aloittaa maanantaina ja Lahti-Liukkonen ja Parkkinen tiistaina.

– Lähtökohdat ovat muutenkin vähän erilaiset kuin aiempina kausina. Olemme pelanneet kolmella pelaajalla, joten emme ole päässeet hiomaan peliä näillä pareilla ihan samalla tavalla kuin aiemmin. Lähtökohdat ovat kutkuttavat, miten saamme pelimme ja kommunikoinnin toimimaan, Lahti-Liukkonen avasi.

Parkkinen nyökyttelee vieressä.

– Olemme pelanneet yhdessä vain yhden turnauksen.

Hormonihöyry hämäsi

Lahti-Liukkonen ja Parkkinen tuntevat toisensa jo lähes vuosikymmenen ajalta. Siitä on apua kiivastahtiseen turnaukseen valmistautumisessa.

– Kyllä kokemus auttaa, koska meillä on yhteinen historia ja alla arvokisoja. Meillä ei ole aloittelijoiden jännitystä, Lahti-Liukkonen sanoi.

Molempien arvokisakunto on ollut kovan työn takana. Parkkisen välilevy leikattiin viime vuonna. Lahti-Liukkosella kesti aikansa toipua synnytyksestä huippukuntoon.

– Viime kesänä tuntui hormonihöyryssä, että olen hyvässä kunnossa. Mutta nyt kun miettii viime kesää ja syksyä, riitti vielä hinkattavaa. Alussa piti ottaa rauhallisesti syvien vatsalihasten ja lantionpohjatreenin suhteen. Yhdeksän kuukautta synnytyksen jälkeen pystyi aloittamaan kehittävien treenien tekemisen.

Kansainvälisiä beach volley -kenttiä kiertää useita äitejä. Münchenissäkin Suomen harjoituskentän läheisellä kentällä touhusi lapsia hiekkaleikeissä.

– Tässä lajikulttuurissa ei ole ihme, jos tulee takaisin synnytyksen jälkeen. Aida on ollut mukana leireillä talvella, mutta tämä on ensimmäinen pelireissu, missä hän on mukana. Budjettiasiat ja hoito ovat isoja kysymyksiä, Lahti-Liukkonen muistutti.

Pallo ja peli kerrallaan

Kesäkuun MM-kilpailuissa Lahti-Liukkonen ja Ahtiainen sijoittuivat 17:nneksi ja ylsivät heinäkuussa maailmankiertueen ykköskategorian kilpailussa yhdeksänneksi.

Parkkisenkin kanssa tavoitteet ovat korkealla.

– Tiedämme, että pystymme parhaimmillamme haastamaan ja voittamaan kenet tahansa. Tavoitteena on pelata omaa vahvaa peliä läpi turnauksen pallo ja peli kerrallaan, tuore taloustieteiden maisteri Parkkinen tuumi.

Samassa alkulohkossa pelaavat Ranska, Latvia ja Tanska.

– Latvian pari oli neljäs viime olympialaisissa, Parkkinen sanoi.

– He ovat Euroopan mestareita parin vuoden takaa, Lahti-Liukkonen lisäsi.

– Vähintään pitää päästä lohkosta jatkoon. Havittelemme topkymppiä, kaksikko summasi.

Päävalmentaja näkee beach volleyn lentopallon mahdollisena pelastajana

Suomen beach volley -maajoukkueen päävalmentaja Toni Vahela ei ole asettanut tarkkoja tulostavoitteita EM-kilpailuissa kisaaville suomalaispareille.

– Taru ja "Ansu" pystyvät voittamaan minkä parin tahansa, Vahela mainitsi.

– Käytännössä menestys riippuu siitä, montako kovaa peliä pystyy voittamaan peräkkäin. Pudotuspelikierroksilla jokainen peli on kova ja pitää pystyä pelaamaan omalla huipputasolla. Täällä ei ole sellaista joukkuetta, jota emme pystyisi voittamaan.

Niina Ahtiaisen ja Vilhelmiina Prihtin sekä miesten sarjan Jyrki Nurmisen ja Santeri Sirenin osalta tavoitteet ovat maltillisemmat.

– Haluamme opetella ajattelemaan, että lähdemme voittamaan jokaista peliä. Realiteetti on se, että nämä ovat "Vilkun" ensimmäiset EM-kilpailut. Olemme tyytyväisiä, jos otamme voittoja ja pääsemme pudotuspelikierroksille. Haluamme kasvattaa uutta kansainvälisen tason torjujaa, Vahela sanoi.

Myös miehet ovat hakemassa kokemusta. Kerta on vasta kolmas, kun Suomi saa miesparin EM-kilpailuihin. Naisissa kärki on ollut leveämpi.

– Tämä on kymmenes vuosi peräkkäin, kun Suomella on naisissa vähintään kaksi paria EM-kilpailuissa, Kai Liukkonen muistutti.

Vahela myöntää Suomen beach volleyn huippu-urheilukärjen olevan silti suhteellisen kapea, mutta kilpalisenssien määrä nousi kahden vuoden takaisesta noin 800:sta noin 1 200:een vuonna 2021.

– Olen nähnyt monta vuotta beach volleyn lentopallon mahdollisena pelastajana. Tämä on todella matalan kynnyksen laji, jota pystyy pelaamaan hyvin eri lähtökohdista. Laji vetää puoleensa nuoria selkeästi enemmän kuin lentopallo, niin katsoja- kuin pelaajakunnassa. Koen, että on massaa ja potentiaalia.

– Terävin huippu-urheilukärki on nyt suhteellisen kapea, mutta olemme laajentaneet valmennuskeskustoimintaa. Uskon, että huippu-urheilun näkökulmasta on tulevaisuutta.