Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saga Vanniselle seitsenottelun kultaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, Max Lampisen moukarikulta vaihtui hopeaan Kreikan protestin jälkeen

Suomalaisurheilijat nappasivat maailmanmestaruuden ja kaksi MM-hopeaa torstai-iltana yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissta Kolumbian Calissa. Saga Vanninen voitti seitsenottelun pistein 6 084, ja moukarinheittäjä Max Lampinen ja seiväshyppääjä Juho Alasaari ottivat hopeamitalit.

Vanninen jäi vajaat 200 pistettä ennätyssarjastaan 6 271.

– Harmittaa nuo tulokset, mutta muuten ihan hyvä, Vanninen sanoi SUL:n verkkosivuilla.

Vanninen teki MM-kultaa tuoneessa sarjassaan ennätyksensä 100 metrin aitajuoksussa, 13,52, ja 200 metrillä, 24,49. Sen sijaan korkeushypyn tulos, 172, oli suomalaiselle pettymys.

– Korkeushypyssä tekeminen oli teknisesti epävarmaa. Tulos harmitti aika paljon. Ajattelin, että teen sitten 200 metrillä sellaisen ajan, että saan sillä kompensoitua, Vanninen kertasi.

Vanninen siirtää seuraavaksi katseen aikuisten EM-kisoihin, jotka järjestetään Saksan Münchenissä 15.–21. elokuuta. Tampereen Pyrintöä edustava Vanninen voitti vuosi sitten alle 20-vuotiaiden sarjassa sekä MM- että EM-kultaa.

Kreikan protesti vei Lampiselta kullan

Max Lampinen voitti hopeaa alle 20-vuotiaiden MM-kisojen moukarinheitossa. Lampinen ehti olla jo hetken aikaa mestari, mutta Kreikan tekemä protesti hyväksyttiin.

Näin MM-kultaa pääsi juhlimaan Kreikan Ioannis Korakidis tuloksella 79,11. Korakidisin pisin heitto hylättiin ensin, mutta hyväksyttiin Kreikan protestin jälkeen.

– Nuo tapahtumat eivät haittaa. Olen tosi tyytyväinen hopeaan. Tämä kilpailu meni niin kuin pitkin, Lampinen sanoi.

Lampisen hopea irtosi äärimmäisen niukalla erolla, yhdellä sentillä. Lampinen viskasi pisimmällä heitollaan tuloksen 76,33. Pronssille jääneen Kyproksen Iosif Kesidiksen tulos oli 76,32.

Lampinen heitti jo karsinnassa ennätyksekseen 75,32. Finaalissa hän kohensi sen kolmannella heitollaan 75,75:een ja viidennellä 76,33:een.

– Ennätykset eivät varsinaisesti olleet yllätys. Tiesin, että olen siinä kunnossa, mutta ne tulivat täydellisessä paikassa. Onnistuin nyt yhdistämään heiton laajuuden ja nopeuden. Tänä vuonna on ollut vähän vaikeuksia saada tehoja heittoon. Nyt se onnistui, Lampinen sanoi.

Alasaari paransi ennätystään

Seiväshypyssä Juho Alasaari taivutti MM-hopeaa ennätyksellään 560, joka sivuaa Matti Monosen nimissä olevaa 19-vuotiaiden Suomen ennätystä. MM-kulta meni Ranskaan, kun Anthony Ammirati ylitti 575.

Alasaarelle MM-hopea oli jo uran toinen. Edellinen tuli vastaavista kisoista Nairobista viime kesänä.

Alasaari ylitti 535 toisella yrityksellä, ja jätti sitten 540 ja 545 väliin ja ylitti ensimmäisellä 550. Sen jälkeen hän jätti 555 väliin ja ylitti sitten 560 ensimmäisellä.

– Tiesin, että Ammirati on ykköstykki tässä kisassa ja olisin voinut ottaa varovaisesti ja hakea mitalia, mutta läksin hakemaan voittoa, Alasaari setvi taktiikkaansa.

Alasaari pudotti kerran 565:stä ja kahdesti 570:stä. Yrityksistä toinen oli lähellä onnistua. 560:n ylitys ei Alasaaren mukaan ollut sillä tapaa täydellinen hyppy, etteikö olisi vielä varaa parantaa.

– Tuntuu, että 570:een tuli parempia hyppyjä. Se oli nyt erikoista, että onnistuin ensimmäisillä yrityksillä. Usein minulla onnistuminen tulee toisella tai kolmannella.

---

Juttua korjattu klo 11.53: Iosif Kesidiksen tulos moukarinheitossa oli 76,32, ei 76,33.