Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kristiina Mäkelä ponnistaa Kalevan kisojen kymppikerhoon

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä tavoittelee Joensuun Kalevan kisoissa ääriharvinaista saavutusta, kymmenettä mestaruutta lajissaan. Kisahistoriassa vain 11 urheilijaa on yltänyt kymmeneen mestaruuteen samassa lajissa.

Nyt Mäkelä pyrkii mestaruuteen monella tapaa kiperässä tilanteessa. Hän toipuu edelleen Eugenen MM-matkan aikaerosta, vire ei ole MM-kisojen jälkeen vielä terävimmillään ja vastassa on luja haastaja, MM-joukkueen joukkuetoveri Senni Salminen.

– Kymmenes mestaruus tarjolla ja se houkuttaa. Samalla Senniä houkuttaa ensimmäinen Suomen mestaruus, Mäkelä tiivisti asetelmat torstaina Joensuussa.

Mäkelän lisähaasteena on MM-kisojen karsinnan ja finaalin rasitusten lisäksi poikkeuksellisen hankala sopeutuminen aikaeroon.

– Minulla ei ollut aikaeron kanssa ongelmia Eugenen suuntaan, mutta paluu Suomeen on ollut vaikeampaa, hän vahvisti.

Mäkelä ratkoo ongelmaa huolellisella suunnittelulla.

– On tarkoitus hypätä karsinta lentävällä kuuden askeleen vauhdilla. Sen pitäisi riittää karsintarajaan, kunhan osun ponnistuksessa lankkuun tai pysyn ainakin sen takana. Finaalissa kilpailen päivän ja kunnon mukaan, en välttämättä hyppää kaikkia kierroksia.

Henkinen joustovara

Mäkelä ja valmentaja Tuomas Sallinen tekevät tarkkoja suunnitelmia, mutta heillä on henkinen joustovara urheilun vaihteleviin tilanteisiin.

– Älä yritä väkisin tehdä kaikkea oikein, Mäkelä komentaa nykyisin itseään.

Mäkelä on joutunut soveltamaan ajatusta kevään sairastelusta lähtien.

– On pitänyt mennä päivä kerrallaan.

Mäkelä korostaa oikeanlaista suhtautumista kaikissa tilanteissa. Puheessa toistuu englanninkielen sana mindset, ajattelutapa.

Mäkelän ajattelutapaa kuvaa hyvin asennoituminen MM-matkan jälkeisiin harjoituksiin. Hän antaa ymmärtää, ettei hän ole ollut harjoituksissa parhaimmillaan.

– Voisi sanoa, että treenit ovat menneet huonosti, tai toisin tarkasteltuna ne ovat menneet olosuhteisiin nähden yllättävän hyvin, Mäkelä vertasi kahta suhtautumistapaa.

Vain posi kelpaa

Mäkelä soveltaa metodia myös vaativaan MM- ja EM-kisojen sekä Kalevan kisojen kokonaisuuteen.

– Ajatuksen pitää lähteä siitä, että on mahdollista olla hyvässä kunnossa molemmissa arvokisoissa. Se on edellytys sille, että voi onnistua arvokisoissa kahdesti lyhyen ajan sisään, Mäkelä korosti.

Kalevan kisojen karsinta ja loppukilpailu vaikeuttavat yhtälöä, mutta Mäkelä yrittää tiristää siitäkin pientä lisää EM-valmisteluihinsa.

– Haluan taistella Suomen mestaruudesta, ja on mahtavaa, että saamme Sennin kanssa aikaan kovan kilpailun, mutta lopputulos ei vaikuta lauantain yli, Mäkelä ennakoi.

– Kilpailusta vain otetaan hyvät jutut mukaan ja sitten urku auki EM-kisoihin.

Mäkelä ei halua käydyistä kisoista mitään loikkiensa taakaksi. Hän analysoi valmentajansa kanssa ongelmat ja epäonnistumiset ja pyrkii oppimaan virheistä, mutta henkisesti mukaan jää vain positiivinen, loikkaa keventävä ajatus.