Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valmentajat Piironen ja Pitkämäki: Peters ja Chopra ovat keihään MM-finaalin suosikit

Keihäsvalmentajat Petteri Piironen ja Tero Pitkämäki poimivat Eugenen MM-kisojen keihäsfinaalin suosikeiksi alkukautta hallinneet heittäjät. Grenadalainen maailmanmestari Anderson Peters ja intialainen olympiavoittaja Neeraj Chopra myös heittivät karsinnan pisimmät kaaret.

– Peters ja Chopra olivat erittäin vakuuttavia. Heillä heittäminen on hyvin varmaa, rentoa ja helppoa. Ei tarvitse turhaa reuhtoa, kun itseluottamus on kunnossa, Piironen arvioi MM-kilpailun voittajasuosikeita.

Peters heitti karsinnassa 89,91, Chopra 88,39. Saksalainen Julian Weber oli karsinnassa kolmanneksi paras tuloksella 87,28 ja olympialaisten hopeamitalisti, Tshekin Jakub Vadlejch neljäs tuloksella 85,23.

– Karsinnan kärki on lähtökohtaisesti vahvin mitalinelikko, Piironen jatkoi.

– Vadlejch ehkä yllätti, kun sai väännettyä hyvän kasivitosen. Weberillä verryttely oli hakemista, mutta hän sai hyvän kisasuorituksen.

Pitkämäki pani merkille, että Weber heitti verryttelyssä tosi paljon, mikä voi kostautua loppukilpailussa.

Helander onnistui minimimäärällä

Peters ja Chopra heittävät keihästä tyypillisesti varsin korkealle, joten navakka vastatuuli voisi aiheuttaa kaksikolle vaikeuksia.

– Vastatuulessa on erityisen tarkkaa saada keihäs hyvään asentoon. Heittäminen vastatuuleen on sillä tavalla tarkempaa, Pitkämäki huomautti.

Pitkämäki ohjeisti Oliver Helanderin säästämään itseään karsinnassa.

– Oliver yritti mennä karsinnan minimimäärällä heittoja ja onnistui siinä, Pitkämäki totesi.

Helander sai keihään ensimmäisellään 82,41 metriin ja jätti heitot siihen, vaikka karsintaraja oli 83,50. Hän oli karsinnan kuudes. Lassi Etelätalo puikahti viimeisenä loppukilpailuun tuloksella 80,03.

Välipäivänä pannu voi kuumeta liikaa

Karsinnan perusteella finaalista voi odottaa tasokasta. Pitkämäki arveli Helanderin tapaan, että mestaruuteen tarvitaan 90 metrin ylitys. Mitali voisi hellitä 87-metrisellä.

– Näyttää, että mitaliin pitää heittää aika hyvä siivu. Kärkikaverit olivat niin varmoja, Pitkämäki perusteli arviotaan.

Lisäksi heittoalusta oli parempi kuin suomalaiset pelkäsivät. Naisten karsinnassa oli liukastelua, mutta miesheittäjistä vain trinidadilainen Keshorn Walcott kärsi huonosta pidosta. Lontoon 2012 olympialaisten voittaja karsiutui.

– Ilmeisesti alusta oli miesten karsinnassa kovempi, kun lämpötila oli alhaisempi kuin naisten karsinnassa, Pitkämäki arveli.

Tuulen lisäksi tulostasoon voi vaikuttaa myös välipäivä. Tulokset ovat välipäivällä yleensä parempia, kuin perättäisten päivien kilpailuissa, mutta vapaapäivä voi vaikuttaa joihinkin henkisesti.

– Joskus homma lässähtää urheilijalta, kun karsinnan jälkeen on kaksi päivää aikaa miettiä finaalia, Pitkämäki huomautti.

Pitkämäki luotti Helanderiin jo ennalta

Helander on ennätyksellään 89,83 maailmantilastossa neljäntenä. Hän kuuluu heittäjiin, joilla on mahdollisuus mitalipituuksiin, mutta hän ei kuulu suosikkilistan kärkeen aiemman arvokisamenestyksen puuttuessa. Toisaalta karsinta nosti suomalaisten odotuksia.

– Oliver on ottanut tilanteen hyvin tyynesti. Hän on ollut kisoissa niin rauhallinen, Pitkämäki kehui reilu vuorokausi ennen loppukilpailua.

– Siitä tuli itsellekin aika varma olo ennen karsintaa, vaikkei taustalla ollut mitään luottamusta vahvistavaa, esimerkiksi pitkää kaarta heittotreenissä.

Helanderin karsinta sujui minimirääkillä, mutta kilpailuheitto ei ollut erityisen hyvä.

– Oliverin karsintaheitto oli laiskahko, mutta hyvä, että meni finaaliin tuollaisellakin, Pitkämäki arvioi.

Helanderin vedossa keihäs alkoi laahata, mutta lensi silti riittävän pitkälle.

– Oliverin tehot riittävät pitkään heittoon, joten hän ei tarvinnut karsinnassa mitään maagista vetoa, Piironen todisti.

Pitkämäki oli heiton teknisistä puutteista samaa mieltä Piirosen kanssa.

– Heitto pääsi tuelta sen verran läpi, että se meni vauhti- ja käsipainotteiseksi. Oliver tiesi sen itsekin.

– Silloin vartalo kippaa. Keihäs myös kiersi vähän oikealle, mikä oli aika outoa.

Helander aloittaa täydellä rytinällä

Loppukilpailuun Helander valmistautuu samalla kaavalla kuin karsintaan, mutta verryttelyheitot on tarkoitus ottaa vähän räväkämmin.

– Finaalissa on tarkoitus heittää täysillä alusta lähtien, Pitkämäki viittasi karsintaheiton "laiskuuteen".

Piironen toivoi, että Helander säilyttäisi silti heittonsa rentouden.

– Hyvä suoritus tulee rentouden kautta, ei pakottamalla eikä väkisin, Piironen muistutti.

– Rento hyvä vauhti posket hölskyen. Sitten vain jalka alle ja sieltä se pitkä heitto tulee, kun malttaa yläkropalla odottaa.

Etelätalon pitää saada vauhti kuntoon

Lassi Etelätalon täytyy parantaa vauhdinjuoksua karsinnasta.

– Lassin vauhdin pitää kulkea. Karsinnassa ehkä näkyi, ettei hänellä ole hirveästi alla kovavauhtisia kilpailuheittoja, Piironen arvioi.

– Toisaalta hänelle osui kahdessa heitossa vastatuulta ja sekin vaikutti. Silloin vauhdinjuoksu menee vähän puskemiseksi.

Kyse on pienestä asiasta, joka vaikuttaa metrejä Etelätalon tuloksiin.

– Lassilla vauhdin pitää tulla hyvin, jotta hän pääsee välineen alle, saa kiristykset ylävartaloon ja pääsee kunnolla lyömään keihään perään. Sen ei tarvitse paljon mennä ohi, kun tuloksesta lähtee monta metriä, Piironen tarkensi.

Helander heitti Etelätalon kanssa samassa karsintaryhmässä ja saattoi seurata nyt jo neljännessä arvokisafinaalissa heittävän konkarin esimerkkiä. Pitkämäki iloitsi Etelätalon loppukilpailupaikasta myös Helanderin takia.

– Oli hyvä, että myös Lassi pääsi loppukilpailuun. Se auttaa urheilijaa paljon, kun siellä on kaksi suomalaista, Pitkämäki kertoi omasta kokemuksesta.

Helander on karsiutunut aiemmissa arvokisoissaan loppukilpailuista. Etelätalo on mennyt finaaliin joka yrityksellä. Hän oli neljäs Zürichin 2014 EM-kisoissa ja Dohan 2019 MM-kisoissa sekä kahdeksas Tokion 2021 olympialaisissa.

Miesten keihäänheiton loppukilpailu alkaa Eugenen MM-kisoissa varhain sunnuntaina kello 4.35 Suomen aikaa.