Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kävelyyn ennustellaan rapsakkaa vauhtia Eugenen ihanneoloissa

Aleksi Ojala ja Aku Partanen valmistautuvat 35 kilometrin kilpakävelyssä rivakkaan vauhtiin Eugenen MM-kisoissa. Sääennusteen mukaan kilpailu alkaa 12 asteen lämpötilassa, eikä elohopean pitäisi hypähtää mittarissa kuin 20 asteeseen kilpailun aikana.

Ihanteellisissa oloissa kilpailun kärki painelee 35 kilometriä aikahaarukkaan 2.28–2.30, ennakoi kävelyvalmentaja Valentin Kononen. Se tietää kiirettä suomalaisille.

Ojala käveli uuden arvokisamatkan Suomen ennätyksen 2.31.24 Laitilan SM-kisoissa toukokuussa. Eugenen MM-kisat hän aloitti kävelemällä 20 kilometrin kilpailussa sijalle 20 ajalla 1.23.40.

– Kaksikymppiä jätti ihan hyvän mielen. Karstat on nyt putsattu koneesta, Ojala kertoi Oregonin yliopiston kampuksella tunnelmistaan.

– Kaksikymppiä osoitti, että rata on nopea, vaikka käännökset ovat tiukat.

Tuomarien laikkaleikittelyä

Ojala odottaa vauhdikasta kilpailua, vaikka tuomarilinja oli varsin ankara 20 kilometrin kilpailussa.

– Tuomarien laikka heilui silloin aika tiuhaan tahtiin, Ojala muistutti.

– Lähden kilpailuun tasaisella vauhdilla. Se on järkevin tapa ja samalla siinä näkee, miten kärki lähtee. Minulla on oma suunnitelma ja tavoite on parantaa omaa parasta MM-sijoitusta eli Lontoon 2017 kisojen 14. sijaa.

Aiemmissa kisoissa Ojala on kävellyt viittäkymppiä, jonka 35 kilometrin kilpailu nyt korvaa. Ojala vakuuttaa, että kilpailussa riittää tallattavaa myös nykymitassa.

– Martin Luther Kingin tien puoli tulee aika tutuksi, kun kierretään 35 kertaa kilometrin mittaista ympyrää, Ojala totesi.

Eugenen keskustasta ja stadionilta katsottuna kilpailu järjestetään Willamette-joen takana Autzen-jalkapallostadionin kupeessa.

Alku harkiten ja kärkeä tarkkaillen

Myös Partanen ennustaa kilpailuun railakasta vauhtia, johon ei välttämättä kannata vastata.

– Aamulla on todennäköisesti viileää, kun lähdemme liikkeelle, ja reitti on hyvä. Luulen, että kärki voi lähteä aika kovaa. Jännä nähdä, millaiseksi kisa sitten muotoutuu, Partanen pohti.

Partanen aikoo aloittaa kilpailun muiden vauhtia ja omia tuntemuksia tarkkaillen.

– Täytyy kuunnella tiimiä ja katsoa sitten, millaiseen matkavauhtiin lähtee.

Arvokisoissa kävelyt on kilpailtu tyypillisesti helteessä. Suomalaisten käytössä on ollut kylmäliivejä ja muita viilennyskeinoja, mutta Eugenessa niitä ei tarvita aamun tunteina.

– Kehoa ei tarvitse jäähdyttää kuin ehkä vähän kisan loppupuolella, Partanen kertoi.

– Täällä on ollut aika isot lämpötilaerot aamun ja iltapäivän välillä. Kilpailun alussa voi tuntua jopa aika kylmältä, kun täällä on päivisin tottunut lämpimään.

Partanen on nousukunnossa

Partanen on kävellyt tänä vuonna vain kaksi kilpailua maaliin. Helmikuussa hän käveli hallikisoissa 5 000 metrin Suomen ennätyksen. Huhtikuussa hän asteli Dudincen kisoissa 35 kilometrin ennätyksekseen 2.35.28.

– Talven harjoittelu oli tosi hyvää, ehjää ja tasapainoista. Keväällä huhtikuun alussa tuli sitten korona, joka sotki kisasuunnitelmia ja vei hetkeksi vireen. Ei kuitenkaan tullut mitään pidempää harjoitustaukoa, eikä ollut isompia ongelmia, Partanen kertasi alkuvuotta.

– Kesän aikana on tullut taas ehjää harjoittelua ja kunto on kehittynyt hyvin.

Laitilan SM-kisoissa Partanen tuli hylätyksi 20 kilometrillä.

– Keväällä oli vähän tekniikkahaasteita. Maakosketusongelmat on kuitenkin saatu korjattua kesän aikana. Sitä on viilattu parempaan suuntaan, ja itseluottamus on nyt hyvä, Partanen jatkoi.

Uusi tossu vaikuttaa tekniikkaan

Sekä Partasella että Ojalalla on ollut tekniikan kanssa ylimääräistä säätöä, koska he ovat ryhtyneet käyttämään hiilikuiturakenteisia tossuja. Kävelyssä niistä on kimmoisuuden ansiosta samanlaista etua kuin kestävyysjuoksussa.

– Ne ovat pehmeämmät jalalle. Ne säästävät jalkaa ja pohjelihaksia rasitukselta, Partanen kertoi.

– Tokion olympialaisissa niitä ei vielä näkynyt, mutta täällä niitä on käytössä jo useammalla kävelijällä.

Kävelijät joutuivat sopeuttamaan tekniikkaa tossun ominaisuuksiin.

– Askeleen dynamiikka on uusilla tossuilla vähän erilainen. Minulla kevään tekniikkahaasteet saattoivat liittyä osin kenkään, Partanen kertoi.

Ojalan tossumerkillä hiilikuitukenkä on pohjasta matalampi kuin Partasen tossu. Uuteen kenkään piti silti totutella.

– Oli työläs projekti muuttaa tekniikka tossuun sopivaksi viime syksynä, Ojala kertoi.

Tarkkana ensimmäinen tunti

Partasta valmentava Kononen arvioi maailmanmestarin kokemuksella, että kävelytekniikan kanssa on oltava tarkkana varsinkin MM-kävelyn alussa.

– Erityisesti kilpailun eka tunti on merkittävä. Siinä nähdään tuomarien punaista laikkaa eniten. Sitten se rauhoittuu, kun tuomarit saavat yleisnäkymän kävelijöihin, Kononen ennusti.

Kononen katsoo, että tuomarien työskentelyyn sopeutuminen kuuluu kilpakävelijän lajisuoritukseen.

– Kävely on tuomarilaji ja tuomarointi on osa kilpailua. Urheilijan pitää osata huolehtia siitä osana kilpailusuoritusta, Kononen korosti.

Miesten 35 kilometrin kilpailu alkaa sunnuntaina kello 16.15 Suomen aikaa.