Eeles Landström oli seiväshypyn teräsmies

Eeles Landström oli huippuvuosinaan maailman parhaita seiväshyppääjiä ja yksi aikansa suurimmista yleisurheilutähdistä Suomessa. Landström kuoli varhain keskiviikkona 90-vuotiaana.

Landström ylsi pronssille Rooman olympialaisissa vuonna 1960. Hänen urheilusaavutuksiinsa kuuluivat myös muun muassa Euroopan mestaruudet vuosina 1954 ja 1958.

Landström osallistui kolmiin kesäolympialaisiin. Helsingin vuoden 1952 olympialaisissa hän kilpaili kymmenottelussa ja sijoittui 14:nneksi. Neljä vuotta myöhemmin hän oli Melbournen kisoissa seiväshypyssä seitsemäs. Landströmin pronssi oli Suomen ainoa yleisurheilumitali Rooman olympialaisissa.

Landströmin tasosta kertovat myös kolme Euroopan ennätystä ja kahdeksan Suomen mestaruutta. Ennätyksensä 457 hän teki vuonna 1958.

Kiinnostus urheiluun ei hiipunut missään vaiheessa.

– Hän totesi, että hänelle on langetettu urheilun elinkautinen. Hän seurasi hyvin paljon urheilua ja myös muuta kuin yleisurheilua. Seiväshypystä hän halusi aina vähän väitelläkin ja kertoa mielipiteitään, Eeles Landströmin veli Esa Landström kertoi STT:lle.

Eeles Landströmin menestys tuli terässeipäillä. Lasikuituseipäät mullistivat lajin 1960-luvun alkupuolella.

– Hän piti nykyistä seiväshyppyä jopa vähän temppuiluna. Hän oli siinä asiassa ehkä vähän vastarannan kiiski, Esa Landström kuvailee.

"Mennään aina eteenpäin"

Eeles Landström korosti perheen, ystävien, kilpakumppanien ja valmentajien roolia menestyksessä.

– Kisoissa hän oli tilannetaktikko. Hän osasi pelata sitä peliä, jota tarvittiin kisoissa, jotka saattoivat venyä pitkään.

Esa Landströmin mukaan hänen veljensä oli positiivinen, optimisti ja taistelija loppuun saakka.

– Hän kannusti muita, ja hänen johtoajatuksensa oli, että mennään aina eteenpäin ja uskalletaan tehdä asioita.

Seiväshypyn lisäksi Eeles Landström pääsi monissa muissakin asioissa korkealle. Liberaalisen kansanpuolueen kansanedustajana hän oli 1966–1972. Lisäksi Landström työskenteli useissa johtotehtävissä, kuten Yleisradion apulaisjohtajana. Landströmillä on viisi lasta, joista neljä on elossa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka