Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisseuroille jäi Lukkari-Jukolasta luu käteen – Tampereen Pyrintö ja Helsingin Suunnistajat hylättiin

Suomalaisseuroille jäi Mynämäessä 73. suunnistuksen Jukolan viestissä sunnuntaina luu käteen. Paras suomalaissijoitus oli voittajalle 9,5 minuuttia hävinneen joensuulaisen Kalevan Rastin viides tila.

Tamperelainen Koovee oli kuudes ennen IFK Göteborgia.

Lukkari-Jukolan tuloslistan kärki oli muiden pohjoismaiden juhlaa: Ruotsi otti kolmannen peräkkäisvoittonsa napanneen Stora Tuna OK 1:n johdolla myös sijat 2, 4 ja 7, Norjan NTNUI sijoittui kolmanneksi.

Kalevan Rastin viitossija oli joensuulaisjoukkueelle silti ikään kuin voitto. Joukkue menetti juuri ennen Jukolaa jalkavaivaisen ykköstykkinsä Miika Kirmulan, ja ankkuriksi piti vaihtaa Tomas Krivda.

– Aika pomppuinen viikko on ollut. Joukkueen juoksujärjestystä on pitänyt vaihtaa kahdesti, vieläpä ilmoittautumisajan jälkeen. Olen ylpeä näistä jätkistä, Kalevan Rastin valmentaja Antti Harju kehui seitsikkoaan.

Suomalaishylkäämisiä

Suomalaisten epäonnista päivää alleviivasi kahden suosikkijoukkueen hylkääminen. Kärkikolmikkoon tyrkyllä ollut Tampereen Pyrintö hylättiin kuudennen osuuden Pascal Buchsin väärän rastileimauksen takia.

Tismalleen sama kohtalo oli suurseura Helsingin Suunnistajilla, kun neljännen osuuden Miika Suominen sortui väärälle rastille.

Suomalaisjoukkueet parantelivat lupaavasti asemiaan aamun valjettua lyhyemmillä osuuksilla 4 ja 5. Keskiyön sateiset pimeäosuudet olivat ennakoineet ruotsalaisjoukkueiden paraatimarssia.

Sekä Kangasalla 2019 että viime vuonna Rovaniemellä Jukolan voittanut Stora Tuna OK oli naisten Venlojen viestin lauantaina voittaneen IFK Göteborgin tavoin Mynämäessä ylivoimainen. Voittomarginaali oli lähes kolme ja puoli minuuttia.

Stora Tuna suunnisti konemaisen varmasti. Borlängeläisjoukkue on ottanut kaikki kolme peräkkäistä Jukola-voittoaan samalla seitsikolla. Vain miesten keskinäinen juoksujärjestys on vaihdellut.

Svensk-show

Stora Tunan menestysrungon muodostavat Svenskin veljekset Jesper, Joakim, Emil ja Viktor. Heistä kolmannen osuuden Joakim pimeäsuunnistuksen erikoismiehenä ja varsinkin kuudennen osuuden Emil pohjustivat Stora Tunan voiton.

Toistaiseksi viimeisestä suomalaisvoitosta miesten Jukolan viestissä on kulunut nyt neljä vuotta. Temppu onnistui tamperelaiselta Kooveelta Hollolassa 2018. Jukolan viesti järjestetään ensi vuonna Porvoossa.