Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisseurojen kuiva kausi suunnistuksen Venlojen viestissä jatkui Mynämäessä

Suomalaisseurojen haaveet suunnistuksen Venlojen viestin voitosta hautautuivat lauantaina Mynämäessä varsinaissuomalaiseen avokalliomaastoon. Ruotsi piti viime vuoden tapaan komentoa Venloissa, kun voittoon suunnisti tällä kertaa IFK Göteborg.

Nelikko Victoria Hästad Björstad, Sanna Fasth, Elin Månsson ja Sara Hagström kukisti toiseksi sijoittuneen, niin ikään ruotsalaisen Lidingön lähes neljällä ja puolella minuutilla.

IFK Göteborg oli viime vuonna Venlojen viestissä toinen, joten nyt tuli sen seurahistorian ensimmäinen ykkössija. Suomalaisjoukkue on voittanut Venlat viimeksi 12 vuotta sitten, Tampereen Pyrintö Hyvinkäällä 2010.

Månsson ratkaisi kolmososuudella

IFK Göteborgin valtti oli tasaisuus. Kolmannen osuuden Månsson repi rajusti eroa muihin ja käytännössä varmisti ykkössijan joukkueelleen.

Suomalaiskvarteteista Kalevan Rasti oli odotetusti kärkikamppailussa ja kipusi nousujohteisen kisan päätteeksi neljänneksi, yli kuusi minuuttia voittajasta.

Rastin ankkuri Marika Teini kävi kovan kamppailun kolmannesta sijasta Ruotsin kolmoisvoiton varmistaneen OK Kåren Lisa Risbyn kanssa, mutta hävisi sijan 27 sekunnilla lopussa tulleen kartanlukuvirheen takia.

– Käännyin oikeaan, kun olisi pitänyt kääntyä vasempaan, Teini kertoi.

– Olisi ollut mukava ottaa otatus kolmossijasta, mutta nyt se ratkesi tokavikan rastin virheeseeni. Osuudella tuli koukkailtua alussa ja lopussa, keskivaiheilla oli parempaa menoa, Teini naurahti.

Toukokuussa Kalevan Rasti oli Ruotsin Tiomila-viestissä kahdeksas, 14 sekuntia Venlojen voittajasta IFK Göteborgista.

Teini valitteli, että hänen tuntumansa maastosuunnistukseen on ohut.

– Tiomilan jälkeen olen käynyt pari kertaa metsässä. Joku muu laatii kilpailukalenterit, juhannuksen alla sprinttimatkojen MM-kisat Tanskassa aloittava Teini sanoi.

Rastin nelikko Silja Kauppinen, Siiri Silvennoinen, Miia Niittynen ja Teini on joka tapauksessa oikealla tiellä.

– Kai me tähän tyytyväisiä ollaan. Otetaan ensi vuonna sijoituksesta vähän pois, Teini suunnitteli.

Lahden Suunnistajat piristi kärkitaistoa

Kärkikamppailua piristi Lahden Suunnistajat -37. Sen ikinuori, 39-vuotias Minna Kauppi sekoitti toisella osuudella kärkikuvioita ja juoksi toiseen vaihtoon kolmantena.

– En pysynyt vauhdissa nuorempieni perässä, joten piti kuitata rasteilla. Nuoret menevät kovaa, Kauppi puuskutti maalissa.

– Tarkoitus oli karata muilta ja tulla vaihtoon kärjessä, mutta siihen en pystynyt, muutaman kevätkilpailun voimalla Venlojen viestiin valmistautunut Kauppi naurahti.

Lahden Suunnistajien toiveet sijoituksesta kolmen parhaan joukkoon valuivat lopussa, kun 19-vuotiaalle ankkurille Elisa Mattilalle sattui pummi ja joukkue putosi lopputuloksissa kuudenneksi.

Kauppi varasti pääosan

Pääosan Mynämäessä anasti moninkertainen maailmanmestari Kauppi, joka on voittanut Venlat Asikkalan Raikkaan joukkueessa vuonna 2007 Lapualla.

Vaikka hän Mynämäessä hirtehisesti ripitti itseään juoksuvauhdin puutteesta, Kaupin kunto on hämmentävän kova viiden viikon harjoittelupohjalla.

– Kainuun Rastiviikolle osallistun myöhemmin kesällä, hän lupasi.

Kakkososuuden hän muistelee viimeksi suunnistaneensa Venlojen kisassa vuonna 1997 Jyväskylässä. Kaupilla oli tuolloin ikää 15 vuotta.

– Sen ikäisellä ei ollut asiaa päätösosuuksille, Kauppi muisteli.

Suomalaistoiveet olivat lauantaina korkealla, sillä Venlojen kisasta puuttui kansainvälisiä huippuja, koska moni heistä keskittyy Tanskassa kesä-heinäkuussa pidettäviin MM-sprinttikisoihin.

Venlojen viesti suunnistettiin 44. kerran.