Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fernando Alonso epäilee FIA:n kaavailemaa sääntömuutosta

Formula 1:n MM-sarjan kokenein kuljettaja Fernando Alonso arvelee, ettei nykyautojen pomppimista ole helppo suitsia sääntömuutoksin. Joidenkin tallien kuten Mercedeksen autot ovat suorilla levottomampia kuin muut, ja autojen tärinä on vakava ongelma vain joillakin MM-sarjan radoilla.

Kansainvälinen autoliitto FIA perustelee mahdollista sääntömuutosta ajajien terveydellä. FIA ja MM-sarjan johto ovat huolissaan sekä ajajien terveydestä että keskittymiskyvystä, jos ajaminen käy liian uuvuttavaksi ja jopa kivuliaaksi autojen pomppimisen takia.

Alpinella kilpaileva Alonso ei juuri kärsinyt ongelmasta MM-sarjan edellisessä kilpailussa Azerbaidzhanin gp:ssa Bakussa.

– Automme ei ole kovin altis pomppimiselle, eikä se juuri haitannut Bakussa. Me jouduimme keskittymään lähinnä rengaskuluman hillitsemiseen. Täytyi huolehtia varsinkin takarenkaista, Alonso kertoi.

Autojen levottomuudesta valittivat äänekkäimmin Mercedeksen seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton ja AlphaTaurilla kilpaileva Pierre Gasly.

Vaikeasti toteutettava sääntömuutos

Hamiltonin autoa oli silminnähden vaikea paimentaa Bakun katuradan vauhdikkailla suorilla, ja brittitähti valitti kilpailun jälkeen kovista selkäkivuista. Gasly arveli tarvitsevansa pian kävelykeppiä, jos ajaminen on jatkossa yhtä kivuliasta.

Alonso ymmärtää kilpakumppaneidensa ongelmat, muttei usko sääntömuutoksiin.

– Tallien on vaikea löytää sopua sääntöjen muuttamiseksi, koska ongelma vaihtelee myös radan mukaan. Esimerkiksi Australiassa kukaan ei valittanut pomppimisesta, Alonso totesi.

MM-sarja jatkuu viikonvaihteessa Montrealissa. Kilpailua ei järjestetty koronarajoitusten takia kahdella edelliskaudella, mutta Montrealin rata tiedetään nopeaksi ja pinnoitteeltaan epätasaiseksi. Pomppimiselle alttiit autot uhkaavat joutua radalla jopa alkukautta pahempiin vaikeuksiin.

– Rata on pomppuinen, joten siitä tulee nykyautoille todella raaka koettelemus, Haas-tallin tanskalaiskuljettaja Kevin Magnussen arveli.

– Tulee taatusti haastava kilpailu, mutta samalla myös mielenkiintoinen.

Monilla kuljettajilla on selkäkipuja

FIA:n on tarkoitus kertoa mahdollisista sääntömuutoksista Kanadan gp:n yhteydessä, mutta monet tallit suhtautuvat torjuvasti ajatukseen. FIA perustelee muutosta ajajien terveydellä.

– FIA on päättänyt ryhtyä toimenpiteisiin autojen pomppimisilmiön hillitsemiseksi kuultuaan asiassa lääkäreitä, jotka ovat huolissaan ajajien terveydestä, FIA ilmoitti tiedotteessaan torstaina.

– Ajajien täytyy kyetä keskittymään ajamiseen normaalisti, koska tässä lajissa kuljetetaan autoa yli 300 kilometrin tuntivauhdilla. Autojen pomppiminen voi aiheuttaa ajajien uupumista ja jopa kipua, mikä voi vaikuttaa kuljettajan keskittymiskykyyn.

FIA kertoi useiden kuljettajien kärsineen selkäkivuista Bakun katuradalla.

Alfa Romeolla kilpaileva Valtteri Bottas on sanonut toistuvasti, etteivät tallin autot ole erityisen herkkiä tärinälle kovassa vauhdissa.