Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehjä harjoituskausi nostaa Topi Raitasen odotukset korkealle

Suomen kestävyysjuoksun suurin nimi, estejuoksija Topi Raitanen väläytteli venymiskykyään jo viime kesän Tokion olympialaisissa. Hän paineli olympialaisissa esteet kahdesti alle 8.20:n ja oli finaalissa parhaana eurooppalaisjuoksijana kahdeksas.

Kun tänä kesänä kisataan MM- ja EM-kilpailut, kausi nostattaa suomalaisen yleisurheiluväen odotukset pilviin. Korkealla ovat myös Raitasen ja hänen valmentajansa Janne Ukonmaanahon odotukset. Kaksikko ei pelkää sanoa tavoitteitaan ääneen.

– Haluan juosta kesällä ennätykseni. Mahdollisimman lähelle 8.10 pitää päästä. Olen pettynyt, jos ennätystä ei tule, Raitanen sanoo.

Mitä ennätysjuoksu vaatii?

– Oikea kisa oikeaan aikaan. Muuten ei ole mahdollista juosta kovia aikoja.

Ukonmaanaho myöntää, että hänen suojattinsa on kunnossa.

– Ennätysjuoksu on täyttä realismia. Nyt Topi tarvitsee vain kisoja. Niiden avulla tulos tulee. EM-kisat on merkitty isolla kalenteriin. Münchenissä Topilla on mitalisauma, Ukonmaanaho sanoo.

Lahdesta vauhtia Ostravaan

Raitanen avasi kautensa pari viikkoa sitten Dohan Timanttiliigassa. Siellä 3 000 metrin esteet eivät sujuneet toivotusti. Raitanen oli ajallaan 8.38,75 kisan 11:s. Vaikka Dohassa tuuli tuiversi ja hiekka pöllysi, Raitanen sanoi, ettei mieskään ollut parhaimmillaan.

– Jalat eivät olleet tuoreet. Hurja tuuli otti veronsa, ja keuhkot olivat lujilla korkean lämpötilan vuoksi. Mutta se oli sama kaikille muillekin. Nyt en vain pysynyt siinä porukassa mukana, joiden kanssa normaalisti taistelen samoista sijoituksista, Raitanen kertaa.

Keskiviikkona Raitanen juoksi Lahdessa 3 000 metrin sileän kisan. Se toimi erinomaisena harjoituksena kohti ensi tiistaina odottavaa Ostravan estekisaa.

– Koska Dohassa oli väsymystä jaloissa, päätimme yhdessä Jannen kanssa, että nyt on järkevää vetää välissä perus- ja vauhtikestävyyttä. Lahden kisa palveli minua loistavasti, sillä se oli vauhdinjaollisesti sellainen "sit and kick" (odota ja kiri) -kisa. Kovan lopun takia sain nostettua virettäni seuraavia kisoja varten.

Leiriltä lumilapion varteen

Raitanen vietti talvella ja keväällä pitkiä pätkiä ulkomailla. Tammikuussa hän leireili kuukauden Etelä-Afrikassa ja maaliskuun puolivälissä lentokone suuntasi Yhdysvaltoihin. Kun Raitanen laskeutui huhtikuun 13. päivä Suomeen, paluu arkeen oli tyly.

– Ensimmäiset rataharjoitukset Harjun kentällä Jyväskylässä olivat villejä. Lämpöasteita oli maksimissaan viisi, ja ensimmäisenä lapioimme ykkösradan lumesta puhtaaksi ennen kuin pääsimme tositoimiin. Eihän se ollut muuta kuin pukeutumiskysymys, Raitanen naurahtaa.

Joka tapauksessa Raitanen on pysynyt terveenä. Se antaa vankan pohjan kiireiselle yleisurheilukesälle. Kirikykyisen estemiehen mukaan kahden kuntopiikin ajoittamisen ei pitäisi olla minkään sortin ongelma.

Raitanen on valittu jo Eugenen MM-kisoihin.

– MM- ja EM-kisojen välissä on kuukausi aikaa. Siinä ehtii rakentamaan parhaan mahdollisen vireen. Luotan siihen, että osaamme tehdä asiat samalla tavalla kuin vuosi sitten, Raitanen sanoo.

Myös Ukonmaanaho luottaa vanhoihin hyviksi havaittuihin keinoihin.

– Perusrytmimme säilyy samana: alkukesällä kilpaillaan, sitten tulee harjoitusjakso, ja päätepysäkkinä on arvokisa. Nyt se tehdään vain kahteen kertaan.