Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvi Savolainen taipui EM-finaalissa: "Olisin toisella lailla toivonut painipäiväni Unkarissa päättyvän" – Suomi saavutti Budapestin EM-kisoissa kaksi mitalia

Suomen ja Lahden Ahkeran harteikas niskanvääntäjä Arvi Savolainen paini 97-kiloisten EM-hopeaa sunnuntaina Unkarin Budapestissa. Bulgarian Kiril Milov kukisti Savolaisen finaalissa pistein 4–1. Kyseessä on Savolaisen ensimmäinen arvokisamitali aikuisten tasolla.

Savolainen ehti ennen ensimmäistä aikuisten arvokisamitaliaan kerätä pärekopallisen eri ikäluokkien arvomitaleja. Niistä kirkkaimman ja merkityksellisemmän Savolainen paini Budapestissa, kun hän otti vuonna 2019 alle 23-vuotiaiden MM-kultaa.

Savolaisesta on kehkeytymässä maailmanluokan painija. Hän on väkevä, ketterä, kestävä ja taitava. Savolainen siirtyi finaalissa 1–0-johtoon, kun Milov komennettiin mattoon.

Bulgarialainen nousi toisella kolmen minuutin jaksolla tasoihin työntämällä Savolaisen matolta ulos. Milov siirtyi johtoon, kun Savolainen komennettiin mattoon. Sen jälkeen Milov vyörytti kaksi lisäpistettä.

"Yksi virstanpylväs urallani"

Suomen saldo EM-paineista oli kaksi mitalia, sillä Konsta Mäenpää otti lauantaina pronssia 130 kilon sarjassa. Mitalit ovat suomalaisten ensimmäiset aikuisten EM-tasolta kolmeen vuoteen. Elias Kuosmanen ja Petra Olli painivat EM-pronssit vuonna 2019 Bukarestista.

Päävalmentaja Juha Lappalainen oli tyytyväinen kahteen mitaliin. Lappalaisen mieltä silti hieman painoi se, että kulta olisi ollut otettavissa.

– Bulgarian Milov oli ehkä hitusen nälkäisempi kuin Arvi. Milovilla on aiemmalta ajalta kaksi arvokisahopeaa, ja hän päätti ikään kuin väkisin kirkastaa ne nyt. Olen kuitenkin varma, että Arvin aika tulee vielä, eikä siihen mene kauan, Lappalainen sanoi.

Lappalainen sanoi bulgarialaisen rytmittäneen painiaan Savolaista paremmin. Vastustaja oli Lappalaisen mukaan myös vähän Savolaista tarkempi.

Savolainen oli EM-rupeamaansa tyytyväinen, mutta finaalitappio harmitti.

– Onhan tämä (aikuisten arvokisamitali) yksi virstanpylväs urallani. Mutta kun rehellinen olen, niin olisin toisella lailla toivonut painipäiväni Unkarissa päättyvän. Kulta on se kirkkain väri, siitä ei päästä mihinkään, Savolainen sanoi.

Painijoukkue matkaa Suomeen jo maanantaina.

– Kyllähän Painiliitto saisi nyt Konstalle (Mäenpää) ja minulle kahvit tarjota, ihan kerman kanssa, Savolainen veikeili.

Savolainen osallistuu Porvoon SM-kisoihin toukokuussa. Sitä ennen hän treenaa ankaraa perustreeniä eri puolilla Suomea.

Edellisen kerran kaksi suomalaismiestä on ollut kreikkalais-roomalaisessa painissa EM-mitaleilla samoissa kisoissa 20 vuotta sitten, kun Marko Yli-Hannuksela ja Juha Ahokas saavuttivat pronssia 2002.

"Mitalini on mannaa myös valmentajille"

Savolainen ja Mäenpää ovat tehneet runsaasti raakaa työtä menestykseensä. Tuore EM-pronssimies Mäenpää on Ilmajoelta. Ilmajoella ja monella muulla eteläpohjalaisella paikkakunnalla ei pääse painia pakoon. Paini on lakeudella urheilun lisäksi eräänlaista olemiskulttuuria.

Konsta Mäenpää, mikä merkitys menestymiseesi on sillä, että Ilmajoella on vahva ja menestyksekäs painiperinne?

– Onhan sillä. Tuntuu siltä, että mitalini on mannaa myös valmentajille. Sepolla (Yli-Hannuksela) on jo meneillään kolmas aalto Ilmajoen Kisailijoiden painijoiden arvokisamenetykseen, Mäenpää sanoi.

Mikä painissa on parasta?

– Painihan stressaa, etenkin kisat stressaavat. Kisoissa on koko ajan paineen alla. Kaikki vapautuu voittoon. Voittaminen on vaan niin kivaa. Parasta painissa on siis voittaminen ja se, että suoriutuu tekemisestään hyvin, Mäenpää sanoo.

Mäenpään mattopuolustus parantunut selvästi

Suomalaispainijoiden työpäällikköinä ja hengenluojina toimii kouliintunut duo: Juha "Pikkis" Lappalainen ja Marko "Myhi" Yli-Hannuksela. Lappalainen ja Yli-Hannuksela ovat yhteisvoimin hoitaneet maamme edustuspainijoita vuodesta toiseen.

– Pikkiksen ja Myhin kanssa pystyy keskustelemaan. Koen keskustelun kehittävän. Eriäviä mielipiteitä on, mutta oikea ratkaisu löytyy poikkeuksetta keskustelun kautta, Mäenpää sanoo.

Keskusteluaiheiden lisäksi valmennusduon työkalupakissa on tarkkoja ja perusteltuja valmennusneuvoja. Ne ovat tuottaneet tulosta. Esimerkiksi Mäenpään mattopuolustus on parantunut ihan silmissä. Parannus on tullut neuvojen sekä työn ja toiston kautta.

Painijoiden solidaarisuudesta toisiaan kohtaan kertoo se, että kun tshekki Stepan David hävisi keräilyssä Mäenpäälle pääsystä pronssimatsiin, niin David siitä huolimatta suostui sparraamaan Mäenpäätä ennen suomalaisen pronssitaistoa.