Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urheilun eettinen keskus kannustaa ulkopuoliseen tutkintaan Olympiakomitean häirintäasiassa

Suomen urheilun eettinen keskus (Suek) uskoo, että ulkopuolinen selvitys Olympiakomitean häirintätapauksesta olisi kaikkien osapuolten kannalta hyvä ratkaisu. Ulkopuolinen tutkinta vaatii kuitenkin Olympiakomitean pyynnön tutkinnasta, sillä häirintä tapahtui ennen vuodenvaihteen sääntömuutosta.

– Ulkopuolinen tutkinta toisi järjestelmälle uskottavuutta, sanoi Suekin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom STT:lle.

Urheilun kurinpito muuttui vuodenvaihteessa niin, että Suek voi oma-aloitteisesti aloittaa selvityksen epäillyistä väärinkäytöksistä. Sääntömuutos koskee kuitenkin vain rikkeitä, jotka ovat tapahtuneet uusien sääntöjen aikana eli tänä vuonna.

– Tämäkin Olympiakomitean tapaus osoittaa, että sääntömuutos tuli tarpeeseen, Lindblom korosti.

Sääntömuutos tehtiin Olympiakomitean johdolla, mutta kaikki lajiliitot eivät ole vielä sitoutuneet muutokseen. Olympiakomitean nettisivuilla olevan listan mukaan mukana on kolmisenkymmentä lajiliittoa. Lindblomin mukaan osalla liitoista sääntömuutos vaatii useamman kuin yhden käsittelykerran tullakseen voimaan.

– Olympiakomitea sitoutui uusiin sääntöihin ensimmäisenä, Lindblom sanoi.

Sääntömuutos luo yhteisen linjan

Kurinpidon uudistaminen oli tarpeen, jotta urheilussa säännöt ja niiden rikkomisesta johtuvat seuraamukset olisivat samanlaisia lajista riippumatta. Lindblom kertoi vanhasta ajasta esimerkin taitoluistelusta, jossa muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttinen sai epäasiallisesta käytöksestä kilpailukiellon, mutta sai jatkaa valmentamista, vaikka rikkeet olivat tapahtuneet nimenomaan valmennuksessa.

Myös pesäpallossa pelinjohtaja Petri Kaijansinkon häirintätapaukset tulivat selvitykseen vasta kauan niiden tapahtumisen jälkeen.

– Kriisit synnyttävät aina jotain hyvää isossa kuvassa, Lindblom muistutti.

Lindblomin mukaan Suekin ilmiantojärjestelmään eli Ilmoon tulee paljon ilmoituksia epäillyistä rikkomuksista. Tärkeä on myös epäasiallisen kohtelun uhrien avuksi perustettu, urheilujärjestöjen ja Väestöliiton Et ole yksin -palvelu.