Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen ampumahiihtäjät kaipaavat keskitetympää valmennusta

Suomalainen ampumahiihto on ikonisen keulakuvansa Kaisa Mäkäräisen kilpauran lopettamisen jälkeen totutellut menestysmielessä kaksi vuotta karumpaan arkeen. Vaikka väläyksiä paremmasta tulevaisuudesta on tullut, ei menestys ole johtanut palkintopallisijoille.

Tero Seppälä on miesten sarjassa antanut uskoa. Tällä kaudella hänelle on herunut maailmancupissa kaksi viidettä sijaa.

Seppälän hiihtovauhti ja ampumatarkkuus riittää hänen parhaana päivänään tuloslistalla korkealle. 26-vuotiaalla toisen polven ampumahiihtäjällä Seppälällä on ikä puolellaan, mutta potentiaalia on vielä nuoremmassakin polvessa.

Hiljattain Yhdysvalloissa järjestetyissä nuorten MM-kisoissa 17-vuotias Arttu Heikkinen voitti normaalimatkan alle 19-vuotiaiden sarjassa maailmanmestaruuden ja pikakisassa pronssia. Alle 22-vuotiaiden sarjassa Otto Invenius otti pikakilpailussa hopeaa.

MM-menestyksen ohella kaksi EM-hopeaa ottanut Otto Invenius on valmis satsaamaan lajiin tosissaan.

– Tavoite on päästä ensin Suomen A-maajoukkueeseen ja yrittää menestystä siellä, Invenius sanoo.

Sanottu ja kohta tehty. Tehtävänsä tämän kauden jälkeen jättävä Suomen päävalmentaja Jonne Kähkönen vahvisti STT:lle maanantaina, että Invenius debytoi Suomen A-maajoukkueessa loppuviikon Oslon Holmenkollenin kilpailuissa, jotka päättävät maailmancup-kauden.

Ruotsista oppia

Inveniukseen kulminoituu suomalaisen ampumahiihdon tilannekuva. Hän ei kuulu Suomen ampumahiihtoliiton valmennusrinkiin, vaan Inveniusta valmentaa Sotkamon Vuokatin urheilulukion ruotsalainen akatemiavalmentaja Adam Adamson.

Päävalmentaja Kähkönen pohti toissa viikonloppuna Kontiolahden maailmancupissa valmennuspestinsä loppumista. Hän haluaisi maajoukkuevetoisempaa valmennussysteemiä.

Vaikka Invenius arvostaa valmentajansa Adamsin työtä, ampumahiihtolupaus on Kähkösen kanssa samaa mieltä.

– Niin kuin Jonne sanoi, maajoukkueelta puuttuu yleinen ja yhteinen linja, Invenius kertoo.

Suomella on ampumahiihtoperinnettä jo paljon ennen Mäkäräisen menestyspäivien. Siihen viittaa lajihistorian tunteva Inveniuskin.

– Toivon kovasti, että koko maajoukkuetoiminta auttaisi meitä nuoria ampumahiihtäjiä kansainväliselle huipulle. Saataisiin siirrettyä nuorempi kaarti huipulle. Emme olisi ampumahiihdossa keskivertomaa, vaan voisimme olla Norjan, Ranskan, Ruotsin ja kumppanien tasolla.

Seppälä kohti läpimurtoa

Keskinäinen kilpailu kirittää tunnetusti lajissa kuin lajissa kohti huippua. Ampumahiihdossa on Suomessa puhuttu harjoittelun keskittämisen tärkeydestä jo vuosia, mutta oikein valmista ei ole tullut.

– En usko, että se olisi niin rahasta kiinni. Paljon toki riippuu urheilijoista, mutta heille pitäisi luoda hyvä alusta, jolta pyrkiä huipulle yhdessä.

– Mitä olen ruotsalaisia paljon seurannut, siellä maajoukkueurheilijat treenaavat kaikki yhdessä. He luottavat siihen, mitä tekevät. Samanlainen malli vaan Suomeen, niin saataisiin siirrettyä nuoria huipulle, Invenius ehdottaa.

Lupaava merkki suomalaisittain on jo se, että Tero Seppälän sijaluku maailmancupissa lukemilla 15–20 tuntuu nykyään ynnä muut -sijoitukselta.

Menestysodotukset ovat ainakin orastava enne paremmasta tulevaisuudesta.

– Tero on kehittynyt tosi paljon. Uskon, että hänellä ne podiumsijoitukset odottavat itseään, Invenius sanoo.